heimwee.info

… powered by Holland at Home

Ajax, Feijenoord en PSV: de top 3 voetbalteams van Nederland

Het nieuwe voetbalseizoen is weer begonnen in Nederland. Voor wie wat minder bekend is met Nederlandse voetbalteams volgt hier een klein overzicht van de drie beroemdste voetbalteams van Nederland: Ajax, Feijenoord en PSV.

ajax

Ajax

De Amsterdamse voetbalclub Ajax, die officieel Amsterdamsche Football Club “Ajax” of kortweg AFC Ajax wordt genoemd, bestaat al sinds het jaar 1900 en speelt sinds haar oprichting in de Eredivisie, de hoogste divisie van Nederland. Ajax is tot nu toe 33 keer landskampioen geworden en heeft verschillende succesperiodes gekend, zoals de periode 1965-1971, toen coach Rinus Michiels en topvoetballer Johan Cruijff het totaalvoetbal introduceerden, de periode 1986/1987, toen Ajax de Europacup voor Bekerwinnaars veroverde, de periode 1991-1996, toen Ajax met topspelers als Dennis Bergkamp, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edwin van der Sar en Danny Blind diverse Europese bekertoernooien won, en de periode 2010-2014, toen Ajax in vier opeenvolgende jaren de landstitel won. Sinds 1996 is de Amsterdam ArenA de thuisbasis van Ajax. De ‘aardsrivaal’ van Ajax is de Rotterdamse voetbalclub Feijenoord.

Feijenoord

De Rotterdamse voetbalclub Feijenoord werd opgericht in 1908 en heeft sindsdien talloze successen behaald, waaronder 14 landskampioenschappen, 11 KNVB bekers, 1 Europacup I (de voorloper van de Champions League), 2 UEFA Cups en 1 wereldbeker. Feijenoord is de enige Nederlandse voetbalclub die ooit (in 1970) de wereldbeker voor clubteams, in het buitenland beter bekend als de Intercontinental Cup, heeft gewonnen. Tot de topjaren van Feijenoord behoren 1970, 1974 en 1984. Veel beroemde spelers hebben ooit voor korte of langere tijd voor Feijenoord gespeeld, waaronder Johan Cruijff en Ruud Gullit. De thuisbasis van Feijenoord is Stadion Feijenoord, dat in de volksmond ook wel De Kuip wordt genoemd.

PSV

Philips Sport Vereniging, beter bekend als PSV, werd in 1913 opgericht als sportvereniging voor medewerkers van de Philipsfabriek in Eindhoven. In de beginjaren speelde de voetbalclub van de vereniging afwisselend op verschillende niveaus, maar al gauw werden zij professioneler en sinds 1926 heeft PSV onafgebroken in de eredivisie gespeeld. Tot de gouden periodes van PSV behoren de jaren ’70, toen de club met voetballers als Willy van der Kuijlen en de gebroeders Willy en René van de Kerkhof diverse bekers en uiteindelijk de UEFA Cup won, en de periode 1986-1992, toen PSV onder meer de Europacup I won. In het nieuwe millennium heeft PSV nog geen succesperiodes gekend, al is de club in de afgelopen jaren wel een broedplaats geweest voor diverse talentvolle voetbalspelers die na hun carrière bij PSV doorbraken tot de internationale top, zoals Romario, Ronaldo, Van Nistelrooij en Cocu.

Tip: Kun jij vanuit jouw woonland geen Nederlands voetbal op televisie kijken? Kijk dan Nederlands voetbal via internet, bijvoorbeeld via Live Voetbal KijkenSporza en WiZiWiG. Daarnaast kun je het Nederlandse voetbalblad Voetbal International bestellen, zodat je altijd op de hoogte bent van wat er reilt en zeilt op Nederlands voetbalgebied.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: