heimwee.info

… powered by Holland at Home

Jeneverstokerij Bols weer terug in Amsterdam

Er zijn maar weinig Nederlanders én buitenlanders die Bols niet kennen, het beroemde Jenever- en likeurmerk uit Amsterdam. Toch is Bols al ruim 45 jaar minder Amsterdams dan je zou denken, want de beroemde Hollandse distilleerder vertrok in 1969 uit de stad. Na omzwervingen via onder meer Nieuw-Vennep en Zoetermeer keert Bols echter dit jaar weer terug naar hun vertrouwde Amsterdam, waar de ‘roots’ liggen van misschien wel de lekkerste jenever ter wereld.

Bols… al bijna 440 jaar een internationaal succes

Bols jeneverDe geschiedenis van Bols jenever gaat terug tot het jaar 1575, toen de familie Bols de kleine likeurstokerij “Het Lootsje” aan de Rozengracht opende. De eerste eeuw van hun bestaan produceerde Bols vooral voor de lokale markt, maar daar kwam verandering in toen zoon Lucas Bols, die grootaandeelhouder was bij de VOC en daardoor aan bijzondere kruiden en specerijen kon komen, in 1664 naast likeuren, zoals Bols Corenwijn, ook jenever ging stoken. De jenevers van Bols werden al gauw een internationaal succes, en dat bleef een paar eeuwen zo. Toen in 1816 de laatste mannelijke erfgenaam van de familie Bols stierf, werd het bedrijf inclusief 250 handgeschreven recepten verkocht, onder voorwaarde dat de merknaam Bols behouden zou blijven. De internationale bekendheid van Bols bleef groeien en het merk werd nog een aantal keren doorverkocht, maar al die tijd bleef men Bols jenever stoken in “Het Lootsje” in Amsterdam. Echter, in 1969 groeide Bols zodanig uit zijn voegen dat men genoodzaakt was om naar een grotere locatie buiten de stad te verhuizen.

House of Bols

Pas in 2006, toen Bols opnieuw zelfstandig werd, besloot de directie dat Bols toch eigenlijk een heel Amsterdams merk was en daarom terug moest verhuizen naar de hoofdstad. Het bedrijf opende niet lang daarna de jeneverproeverij ‘House of Bols‘ aan de Paulus Potterstraat (bij het Van Goghmuseum), dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt, maar niet geschikt was voor het distilleren van jenever. In 2012 wist Bols echter het oude uit 1679 stammende proeflokaal met distilleerderij van Wynand Fockink over te nemen, dat zich vlak achter de Dam in de Pijlsteeg bevindt. Het duurde vervolgens nog enkele jaren voordat alle vergunningen rond waren, maar nu is het zover… Bols is weer terug in Amsterdam!

In de nieuwe Bols distilleerderij in Amsterdam zal alleen het destillaat gemaakt en op smaak gebracht worden, het verdunnen en bottelen blijft wegens ruimtegebrek buiten de stad gebeuren. Daarnaast gaat Bols in Amsterdam een serie bijzondere Amsterdamse jenevers distilleren, waaronder de ‘Bols Genever Amsterdam 21’.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: