heimwee.info

… powered by Holland at Home

Geschiedenis van Calvé pindakaas

Als er iets is waar veel Nederlandse emigranten niet zonder kunnen dan is het wel Calvé pindakaas. Buitenstaanders vragen zich misschien af wat er nou zo bijzonder is aan deze op het eerste gezicht alledaags lijkende pindakaas, maar wie Calvé pindakaas eenmaal geproefd heeft weet dat er maar weinig buitenlandse merken pindakaas zijn die de smaak en smeuïgheid van Calvé pindakaas kunnen evenaren. Daarnaast roept Calvé pindakaas bij veel Nederlanders warme herinneringen aan vroeger op, mede dankzij de vele succesvolle reclames die in de afgelopen 30 jaar op televisie te zien zijn geweest.

Het ontstaan van Calvé pindakaas

De geschiedenis van Calvé pindakaas gaat terug tot 1883, toen Jacques van Marken, eigenaar van de Gist- en Spiritusfabriek in Delft, de Nederlandsche Oliefabriek (NOF) oprichtte. De NOF werd met name bekend vanwege de productie van Delftsche Sla-olie, maar het bedrijf produceerde ook diverse andere producten, zoals sauzen, margarines en tomatenketchup. Nadat de NOF in 1897 fuseerde met een onderneming van de Franse broers Emmanuel en Georges Calvé werd de naam NOF veranderd in ‘Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft’, en na de overname in 1928 werd het bedrijf een dochteronderneming van Unilever en ging het kortweg Calvé Delft heten.

CalveDe productie van Calvé pindakaas startte pas in 1948, maar werd al snel een daverend succes. Ook in Delft zelf werd de pindakaas berucht en beroemd, want de bewoners die in de omgeving van de fabriek woonden konden de pindakaasgeur van veraf ruiken. In 2008 werden de Calvé fabrieken in Delft gesloten. De productie van Calvé pindakaas werd verplaatst naar de Blue Bandfabriek in Rotterdam, terwijl de productie van Calvé sauzen naar Duitsland, Spanje en Tsjechië verhuisde.

Televisiereclames

Calvé pindakaas is in Nederland niet alleen zo geliefd vanwege de verfijnde smaak, ook veel televisiereclames van Calvé hebben bijgedragen aan het succes. De eerste televisiereclame die Calvé pindakaas goed op de kaart zette was “Petje Pitamientje” uit de 1983. Vier jaar daarna volgde de bekende reclame met Evert van Benthem, waarin gesuggereerd werd dat deze meervoudige Elfstedentochtwinnaar zijn successen te danken had aan Calvé pindakaas. Ook andere sporters maakten vervolgens hun opwachting in Calvé pindakaas reclames, zoals oud-Tour de France winnaar Joop Zoetemelk (1987), Olympisch zwemkampioen Pieter van de Hoogenband (2010) en Robin van Persie (2014). Drie Calvé pindakaas reclames, te weten “Goal” (1998), “Voetballertje” (2002) en de eerdergenoemde reclame “Pietertje” (2010) werden bovendien bekroond met een Gouden Loeki, een televiseprijs voor de beste reclamespot die jaarlijks uitgereikt wordt door de STER. Alle Calvé televisiereclames eindigen steevast met een beroemde slogan, zoals “Calvé Pindakaas is de enige échte pindakaas. En dat proef je meteen! “, “Calvé pindakaas, wie is er niet groot mee geworden!” en “Hoe groot wil je worden?”

Weetjes

  • Op de deksel van elk potje Calvé pindakaas is nog steeds het logo van de NOF (Nederlandsche Oliefabriek) terug te vinden.
  • Calvé Delft schafte vlak voor de Tweede Wereldoorlog enkele luchtafweerraketten aan, die op het bedrijfsterrein werden geplaatst. Op de eerste dag van de oorlog (10 mei 1940) schoot dit Calvé-luchtafweergeschut 11 Duitse vliegtuigen uit de lucht.
  • Het assortiment van Calvé pindakaas is in de loop der jaren sterk uitgebreid. Uiteraard kun je ook bij de Nederlandse online supermarkt Holland at Home diverse soorten Calvé pindakaas bestellen, waaronder Calvé pindakaas naturel, Calvé pindakaas met stukjes noot, Calvé pindakaas creamy en Calvé pindakaas light.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Geschiedenis van Calvé pindakaas

  1. AntonLeen
    18/01/2017

    Luchtafweerraketten? In die tijd? Nee, het waren lichte twintig millimeter vuurmonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: