heimwee.info

… powered by Holland at Home

Vier dierendag met… typisch Hollandse huisdieren!

Elk jaar op Werelddierendag (4 oktober) worden alle dieren in het zonnetje gezet. Veel Nederlandse lagere scholen brengen dierendag onder de aandacht, en bezoeken met de hele klas een kinderboerderij of laten de kinderen een spreekbeurt houden over dierenwelzijn of exotische dieren. Waar veel kinderen en volwassenen waarschijnlijk niet bij stil staan is dat sommige (huis)dieren oer-Hollands zijn… bijgaand wat voorbeelden.

fries paard

Fries paard

Het Friese paard wordt beschouwd als het oudste Nederlandse paardenras, want dit statige paard wordt al sinds de dertiende eeuw in Nederland gefokt. Het Friese paard is meestal zwart, oogt heel sierlijk, heeft een compact en sterk lichaam en een fiere houding. Vroeger werd het Friese paard veel gebruikt door boeren om de ploeg te trekken, maar tegenwoordig wordt hij meestal voor een koets gespannen. Daarnaast is het Fries paard vaak in historische verfilmingen te zien, waaronder bekende Amerikaanse films als Eragon, The Mask of Zorro, Alexander, The Chronicles of Narnia en Clash of the Titans.

Hollandse herder

Wereldwijd is de Duitse herder ongetwijfeld het populairst, maar een trouwe viervoeter die ook een eervolle vermelding verdient in het lijstje met herderrassen is de Hollandse herder, die te herkennen is aan de donkere gestreepte vacht. De Hollandse herder is zeer betrouwbaar, waakzaam en intelligent, en werd daarom vroeger veel gebruikt ter bescherming van schaapskuddes en boerderijen. Tegenwoordig wordt de Hollandse herder veel ingezet als politiehond, speurhond en blindengeleidehond.

Drentse patrijshond

De Drentse patrijshond wordt al sinds de zestiende eeuw in Nederland gefokt, en stamt af van een spanielachtig hondenras dat tijdens oorlogen door legers vanuit Spanje via Frankrijk in Nederland terecht kwam. De Drentse patrijshond heeft een zeer zacht karakter en is heel trouw, gehoorzaam en intelligent. In Nederland is de Drentse patrijshond van oudsher gebruikt als hulp bij de jacht.

Barnevelder

De Barnevelder is een middelgrote kip die uit het Gelderse plaatsje Barneveld komt, en is ontstaan uit een kruising van diverse Aziatische kippenrassen. Barnevelders hebben donkere veren met een bruin of wit accent en leggen donkerbruine eieren. Vroeger werd de Barnevelder in Nederland veel gebruikt ten behoeve van de commerciële eierproductie (waarmee talloze Nederlandse producten werden vervaardigd, zoals Hollandse koekjes en pannenkoeken), maar tegenwoordig worden daarvoor andere kippenrassen gebruikt.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: