heimwee.info

… powered by Holland at Home

Zelf rookworst maken… zo doe je dat!

Zin in een typisch Hollandse maaltijd zoals boerenkool met worst of erwtensoep, maar is er waar jij woont nergens rookworst te krijgen? Geen nood, je kunt rookworst namelijk ook gewoon zelf maken.

rookworst

De kunst van het rookworst maken

Zelf rookworst maken lijkt een hele opgave, maar zodra je weet hoe het moet en er enige handigheid in krijgt zul je nooit meer zonder rookworst komen te zitten. Voor het beste resultaat gebruik je vers vlees van de slager, dus niet diepgevroren of vacuüm verpakt vlees, omdat dit voor ongewenste vetafzettingen zorgt en minder goed bindt. Onderstaand recept is voor het maken van 1 rookworst, maar omdat het maken van zelfgemaakte rookworst wat tijd kost is het aan te bevelen een paar rookworsten tegelijk te maken en wat je over hebt in te vriezen voor later.

Ingrediënten

  • 40 cm varkensdarm
  • 200 gram schouderkarbonade (zonder bot)
  • 100 gram vetspek
  • snufje foelie
  • peper en zout

Bereiding

Leg de varkensdarm na aankoop meteen in een bak water en spoel het vlak voor bereiding van binnen en van buiten goed af. Snijd daarna de schouderkarbonade en het vetspek in stukken en maal het in de gehaktmolen op de grofste stand. Roer vervolgens de foelie, peper, zout en 2 eetlepels koud water erdoor en maal het nogmaals in de gehaktmolen, maar nu op de fijnste stand. Vul de darm met het gemalen vlees (bij voorkeur met speciale worstvuller), druk het goed aan en bind de uiteinden met keukentouw aan elkaar. Dep de buitenkant van de worst goed droog met wat keukenpapier en laat de worst twee uur hangen op een droge plek. Rook de worst vervolgens ca. 1 uur op 70C in een rookoven, of hang hem vlak boven een barbecue of houtvuur. Leg de worst tenslotte 10 minuten in vers gekookt water, daarna is hij klaar om aangesneden te worden!

Tip: Geen zin of tijd om zelf rookworst te maken? Bij de Nederlandse online supermarkt Holland at Home zijn allerlei kant en klare rookworsten verkrijgbaar.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Zelf rookworst maken… zo doe je dat!

  1. Pingback: Variëren met rookworst | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: