heimwee.info

… powered by Holland at Home

7 dingen die voorgoed veranderen als je gaat emigreren

Emigreren lijkt heel simpel, maar veel emigranten leren al snel dat hun leven na emigratie nooit meer hetzelfde zal zijn. Natuurlijk emigreren de meeste mensen niet ‘zomaar’: ze vertrekken al dan niet definitief naar een ander land voor een uitdagende baan, een geliefde partner of gewoon omdat ze verknocht zijn aan het land van bestemming. Maar zelfs als je bedje gespreid lijkt in het land waar je heengaat zijn er een heleboel dingen die in je leven veranderen als je gaat emigreren. Bijgaand een klein overzicht.

koffers

  1. Je leert makkelijker omgaan met andere gewoonten en gebruiken

In veel andere landen is het veel ingewikkelder of duurt het veel langer om je rijbewijs te vernieuwen, je belastingaangifte in te vullen of een vergunning aan te vragen. Je kunt je natuurlijk mateloos gaan opwinden over dit soort zaken, maar het beste is toch om je er maar in te berusten. En zodra je dat hebt geleerd, merk je dat je bij een heleboel andere gelijksoortige situaties ook een stuk flexibeler en geduldiger wordt.

  1. Je voelt je altijd een ‘buitenlander’

Hoe goed je ook bent geïntegreerd, je zult voor de rest van je leven regelmatig merken dat je een buitenlander bent. Misschien is het die typisch Hollandse naam die je nieuwe vrienden of instanties niet kunnen uitspreken, of misschien is het wel je buitenlands paspoort waar mensen met nieuwsgierigheid naar kijken. In ieder geval word je er op dat soort momenten aan herinnerd dat je in een ander land bent geboren en/of opgegroeid.

  1. Je wordt meertalig

Misschien sprak je geen woord over de grens toen je ging emigreren, maar zodra je in het buitenland woont ga je vroeg of laat toch die andere taal leren. Als je snel een nieuwe taal wil leren kun je het beste een taalcursus volgen, maar ook oefenen met je nieuwe vrienden, de buren en in de winkel helpt je om de taal snel te leren.

  1. Je kunt niet meer spontaan bij vrienden en familie op bezoek

Vroeger was je misschien gewend om regelmatig even bij je vrienden langs te wippen om koffie te drinken of bij je ouders of andere familie op visite te gaan. Dat soort spontane bezoekjes zitten er niet meer in als je geëmigreerd bent, je zult ze ver van tevoren moeten plannen. Uiteraard maak je op den duur nieuwe vrienden in je nieuwe woonland, maar je zult je oude vrienden en familie nooit meer spontaan met een bezoekje kunnen vereren.

  1. Je moet elke keer weer afscheid nemen

Als er iets is waar je een echte ‘expert’ in wordt als je geëmigreerd bent, dan is het wel afscheid nemen. Want of je nu op bezoek gaat naar Nederland of weer naar huis gaat, je zult altijd afscheid moeten nemen van diegenen die je daar achterlaat. Gelukkig weet je dat het afscheid altijd maar tijdelijk is, en dat je elkaar te allen tijde kunt spreken en zien via Skype.

  1. Je wordt een toerist in eigen land

Als je eenmaal geëmigreerd bent en naar Nederland op bezoek gaat zul je al gauw merken dat de tijd in Nederland niet heeft stilgestaan. Je favoriete winkeltje of café van vroeger is opeens verdwenen, of er staat ineens een splinternieuw huis of kantoorgebouw in je oude buurt. Daarnaast heb je in Nederland geen huis meer en moet dus altijd bij vrienden, familie of in een hotel logeren, wat je het gevoel kan geven dat je een toerist in eigen land bent, ondanks dat Nederland verder heel vertrouwd voelt.

  1. Je wordt nostalgisch

Waarschijnlijk was je vroeger helemaal niet zo gehecht aan typisch Nederlandse gewoontes en gebruiken, maar zodra je in het buitenland woont komen die in een heel ander daglicht te staan. Mogelijk heb je opeens behoefte om Nederlandse televisie vanuit het buitenland te kijken, of wil je typisch Nederlandse producten bestellen die je toen je in Nederland woonde misschien zelfs niet eens zo vaak at, zoals hagelslag, ontbijtkoek, Hollandse drop, rookworst en erwtensoep. Een beetje nostalgie mag overigens best, want Nederland blijft een land om met veel liefde aan terug te denken!

Zijn er nog andere dingen die definitief veranderd zijn sinds je geëmigreerd bent? Laat het anderen weten en schrijf jouw ervaringen op onder deze blog!

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: