heimwee.info

… powered by Holland at Home

De 3 lekkerste herfst stamppotten

Eindelijk weer herfst! Niet vanwege het gure weer natuurlijk, maar vanwege de heerlijke verwarmende herfststamppotten die je nu weer op tafel kunt zetten. Wij hebben de 3 lekkerste oer-Hollandse herfststamppotten voor je verzameld. Alle recepten zijn voor 4 personen met enorme trek.

herfststamppot

Wortelstamppot met appel

Ingrediënten

5 flinke winterwortels
8 grote aardappelen
2 appels
2 uien
1 zakje verse peterselie
1 klontje (room)boter
½ theelepel kerriepoeder
100 ml melk

Bereiding

Schil de wortels en aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze samen in een diepe pan. Voeg een laagje water en wat zout naar smaak toe, en breng het geheel aan de kook. Laat de aardappelen en wortelen ca. 20 minuten doorkoken op een laag pitje. Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Snipper daarna de ui en hak de peterselie fijn. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de ui en appelblokjes ca. 6 minuten totdat de appelblokjes zacht zijn. Voeg op het laatste moment de kerriepoeder toe en bak deze nog heel even mee. Giet de aardappels en wortelen af als ze gaar zijn, giet de melk erdoor, stamp het grof met een pureestamper en roer vervolgens de uien/appelblokjes en peterselie erdoor. Lekker met een rookworst, runderbraadworst, gebakken speklapjes of vegetarische kaasburgers.

Snijbonenstamppot met zoete spekjes, walnoten en champignons

Ingrediënten

8 grote aardappelen
750 gram snijbonen
250 gram spekblokjes
100 gram champignons
50 gram walnoten
1 eetlepel honing
100 ml melk
klontje (room)boter

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze in een diepe pan. Voeg een laagje water en wat zout naar smaak toe en breng het geheel aan de kook. Laat de aardappelen ca. 20 minuten doorkoken op een laag pitje. Snijd ondertussen de uiteinden van de snijbonen en snijd ze schuin in dunne reepjes. Kook of stoom de snijbonen ca. 4 minuten tot ze beetgaar zijn en giet ze dan af. Snijd daarna de champignons in plakjes en hak de walnoten grof. Verhit vervolgens wat boter in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes ca. 5 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Voeg dan de champignons en walnoten toe en bak deze nog eens ca. 5 minuten mee. Voeg op het laatste moment de honing toe en bak het geheel nog een minuutje, onder voortdurend omroeren . Giet de aardappels af als ze gaar zijn, giet de melk erdoor, stamp het grof met een pureestamper en roer vervolgens de snijbonen en het spekblokjesmengsel erdoor. Verdeel de herfststamppot over 4 borden en serveer er eventueel een rookworst of runderbraadworst bij.

Spruitjesstamppot met appel en hazelnoten

Ingrediënten

8 grote aardappelen
500 gram spruitjes
2 appels
150 gram spekblokjes
50 gram hazelnoten
100 ml melk
klontje (room)boter

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd de resten van het steeltje eraf. Doe de aardappelen en spruitjes samen in een diepe pan, voeg een laagje water en wat zout naar smaak toe en breng het geheel aan de kook. Laat de aardappelen en spruitjes ca. 20 minuten doorkoken op een laag pitje. Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne ringen. Smelt daarna een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes ca. 5 minuten totdat ze bruin en krokant zijn. Hak vervolgens de hazelnoten grof en voeg deze op het laatste moment toe aan de spekblokjes en rooster ze nog even mee. Haal de spekblokjes en hazelnoten uit de pan, dep ze droog met wat keukenpapier en bak de appelringen in dezelfde koekenpan in het achtergebleven spekvet tot deze mooi goudbruin worden. Giet de aardappels en spruitjes af als ze gaar zijn, giet de melk erdoor, stamp het grof met een pureestamper en roer vervolgens het spekblokjesmengsel erdoor. Verdeel de stamppot over 4 borden en leg vervolgens de appelringen er bovenop. Serveer er eventueel nog een rookworst bij.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “De 3 lekkerste herfst stamppotten

  1. Pingback: Geschiedenis van de Hollandse stamppot | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: