heimwee.info

… powered by Holland at Home

Variëren met rookworst

Bij veel typisch Hollandse wintergerechten, zoals boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot en natuurlijk erwtensoep, is de rookworst niet weg te denken. Deze worst, die gemaakt wordt van rund- of varkensvlees en specerijen en vervolgens in een rookkast wordt gedroogd of van rookaroma wordt voorzien, geeft namelijk veel wintergerechten een typisch Hollandse, bijna nostalgische smaak.

rookworst

Waarschijnlijk maak je zelf regelmatig boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot en/of erwtensoep, maar wist je dat er nog veel meer gerechten zijn waarin de oer-Hollandse rookworst heerlijk smaakt? Laat je inspireren door onderstaande recepten!

Macaroni met rookworst

Kook de macaroni volgens de instructies zoals aangegeven op de verpakking. Snipper ondertussen een uitje en een teentje knoflook, en bak deze in een braadpan in wat olie tot ze glazig zien. Snijd vervolgens de rookworst in plakjes, en bak deze enkele minuten mee, samen met een theelepeltje oregano of Italiaanse keukenkruiden. Voeg vervolgens een fijngesneden rode en groene paprika toe en bak deze ook nog even mee. Giet een blik tomatenblokjes in saus toe, voeg zout en peper naar smaak toe en laat het geheel ca. 5-10 minuten gaar sudderen. Roer daarna de macaroni door de saus en schep het daarna op de borden. Serveer de macaroni met geraspte Hollandse oude kaas en een frisse groene salade.

Hollandse roerbakschotel met rookworst

Kook een pak witte rijst of zilvervliesrijst volgens de instructies zoals aangegeven op de verpakking. Snipper ondertussen een ui en een teentje knoflook, snijd de rookworst in plakjes of blokjes en een chilipepertje in hele dunne ringen (houd je niet van pikant, laat het chilipepertje er dan uit). Snijd ook een middelgrote wortel en twee stengels bleekselderij in dunne plakjes. Verhit daarna wat olie in een wok of grote braadpan en bak hierin de de ui, knoflook, peper en rookworst enkele minuten aan. Voeg vervolgens de wortel en bleekselderij toe, strooi er wat zout, gemberpoeder en ketoembar (gemalen koriander) overheen en roerbak het geheel ca. 5-10 minuten goed door. Voeg daarna de rijst schepje voor schepje toe, en breng het geheel op smaak met enkele eetlepels ketjap manis. Serveer de Hollandse roerbakschotel met zilveruitjes.

Pistoletjes met zuurkool en rookworst

Doe 4 pistoletjes in de oven en bak deze af volgens de instructies zoals aangegeven op de verpakking. Snijd ondertussen de rookworst in blokjes en bak deze in een koekenpan tot ze bruin en een beetje knapperig zijn. Roer vervolgens 150 gram zuurkool, een eetlepel crème fraîche of koksroom en een eetlepel mosterd erdoor, en verwarm het geheel goed door. Snijd de pistoletjes als ze gaar zijn open en schep het zuurkoolmengsel erin.

Tip: Zin om een van bovenstaande gerechten te maken maar heb je geen rookworst in huis? Ga dan snel naar de Nederlandse online supermarkt Holland at Home om je favoriete rookworst te bestellen. Holland at Home heeft een uitgebreid assortiment Unox rookworsten, waaronder Unox Gelderse Rookworst, Unox Runderrookworst en Unox Extra Magere Rookworst. Houd je van kokkerellen dan kun je ook proberen om zelf rookworst te maken.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: