heimwee.info

… powered by Holland at Home

Spelletjes om de Nederlandse taal te leren of op peil te houden

Heb jij als emigrant steeds meer moeite om op Nederlandse woorden te komen, of wil je dat jouw kinderen tweetalig opgroeien? Speel dan samen met je partner en/of kinderen taalspelletjes, want dat is de leukste manier om de Nederlandse taal te leren of op peil te houden. Bijgaand wat eenvoudige taalspelletjes die je op elk moment kunt spelen: tijdens de avondmaaltijd, op de bank en zelfs in de auto!

eettafel

Letterslang

Noem een Nederlands woord, bijvoorbeeld “hagelslag”. De volgende moet dan een woord bedenken dat met de laatste letter van dit woord begint, bijvoorbeeld “geitenkaas”. Als je binnen 20 seconde geen nieuw woord kunt bedenken val je af. Diegene die als laatste overblijft heeft gewonnen. Je kunt dit spelletje moeilijker maken door de deelnemers te verplichten alleen woorden binnen een bepaalde categorie te verzinnen, zoals typisch Hollandse producten en gerechten of Nederlandse plaatsnamen.

Rijmen

Verzin een Nederlands woord, bijvoorbeeld “stroop”. De volgende moet vervolgens een woord bedenken dat daar op rijmt, zoals bijvoorbeeld “knoop”, en mag daarna een nieuw woord verzinnen voor de volgende speler. Je kunt dit spelletje moeilijker maken door elke deelnemer zoveel mogelijk rijmwoorden te laten bedenken. Diegene die in één ronde de meeste rijmwoorden kan verzinnen heeft gewonnen.

Sprookje vertellen

Bij dit spelletje gaat het erom dat je samen met alle deelnemers een Nederlands sprookje verzint. De eerste begint met bijvoorbeeld “Er was eens een prinsesje”, waarna de volgende deelnemer zegt “en die hield heel erg van ontbijtkoek”. Het leuke aan dit spelletje is dat je een heleboel onverwachte wendingen in het verhaal kunt creëren, zodat het een spannend avontuur wordt.

Geen ja/nee zeggen

Het lijkt heel makkelijk, maar probeer maar eens geen ja en geen nee te zeggen als iemand je wat vraagt. Pak een stopwatch en zet deze aan zodra je de eerste vraag aan een deelnemer gaat stellen. Deze deelnemer mag op alle manieren in het Nederlands antwoorden, maar ja en nee zeggen is verboden. Zodra toch per ongeluk ja of nee wordt gezegd wordt de stopwatch stilgezet en de tijd opgeschreven. Diegene van de groep die het langste geen ja/nee kan zeggen heeft gewonnen. Je kunt dit spelletje ook spelen door het woordje eh/um te verbieden.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: