heimwee.info

… powered by Holland at Home

De lekkerste chocolade komt uit… Nederland!

Wie op zoek is naar chocolade van topkwaliteit denkt misschien in eerste instantie aan Belgische bonbons of Zwitserse chocolade… Maar wist je dat de lekkerste chocolade van oorsprong uit Nederland komt?

chocoladeletter

Geschiedenis van de chocoladereep

Tot de zestiende eeuw was cacao in Europa geheel onbekend. Daar kwam verandering in toen Spaanse ontdekkingsreizigers Zuid-Amerika ontdekten en zagen dat de Azteken een bittere donkerbruine drank maakten van cacao, dat “xocoatl” (sterk water) werd genoemd. De Spanjaarden namen cacao mee naar Europa, waar de chocoladedrank al gauw heel populair werd onder de welgestelden. Tot het begin van de negentiende eeuw werd chocoladedrank gemaakt van het pulp van vermalen cacaobonen, dat tot cacaotabletten of -blokjes werden geperst en opgelost kon worden in water of melk. De chocoladedrank die zo ontstond was vrij bitter van smaak en de tabletten waren niet geschikt voor het maken van chocoladerepen, maar daar kwam verandering in toen de Nederlandse cacaofabrikant Van Houten in 1823 de ‘Hollandse methode’ voor cacaoverwerking introduceerde. Bij deze manier van verwerking werd de cacaoboter door middel van persen en verhitten gescheiden, waarna er cacaopoeder overbleef dat een perfecte basis bleek voor het maken van chocolademelk, chocoladerepen en bonbons. Bovendien was de cacao die door middel van deze methode werd gemaakt veel minder bitter, waardoor chocolade als snel populair werd bij het grote publiek. De chocoladereep zoals wij die nu wereldwijd eten is dus een oer-Hollandse uitvinding!

Hollandse chocolade

Toen aan het begin van de negentiende eeuw de cacaoprijs begon te dalen en cacao op grotere schaal geproduceerd ging worden ontstonden er overal in Europa cacao- en chocoladefabrieken, waaronder in Engeland, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk Zwitserland en België. In Nederland schoten vooral in de omgeving van Zeeland de cacaofabrieken als paddenstoelen uit de grond. De meeste cacaofabrieken zijn inmiddels al lang verdwenen uit Nederland, maar Amsterdam is wereldwijd nog steeds de belangrijkste haven voor cacao.

Bekende merken Nederlandse chocolade zijn onder meer:

  • Droste: o.a. Droste chocoladeletters, Droste Chocolade Hart
  • Verkade: o.a. chocoladereep puur, chocoladereep melk
  • Van Houten: o.a. cacaopoeder in doos, cacaopoeder in Delftsblauw blik
  • Tony’s Chocolonely: o.a. Tony’s Chocolonely Puur, Tony’s Chocolonely Melk, Tony’s Chocolonely Melk Karamel Zeezout

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: