heimwee.info

… powered by Holland at Home

Geschiedenis van de Hollandse stamppot

De stamppot is een traditioneel Hollands gerecht op basis van aardappelen en groenten die meestal samen in één pan worden gekookt en vervolgens door elkaar gestampt worden. Al is het recept voor stamppot al eeuwen oud, tot op de dag van vandaag is dit oer-Hollandse gerecht razend populair bij groot en klein. Ooit geweten waar de stamppot oorspronkelijk vandaan komt?

hutspot

Prins van Oranje en stamppot

Stamppot, vaak ook hutspot, hutsepot of stoemp genoemd, is al honderden jaren een geliefd Hollands wintergerecht, omdat het verwarmend is en de stevige honger stilt. Vooral in de oogstmaanden werd stamppot vroeger veel gegeten, omdat in deze periode aardappelen in overvloed verkrijgbaar waren en de vele hongerige magen van landarbeiders snel, eenvoudig en goedkoop gevuld konden worden.

Hoe het recept voor stamppot ooit is ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar historici weten wel dat al in de Middeleeuwen veel gerechten in één grote kookketel of kookpot bereid werden. Deze voorlopers van de stamppot bevatten overigens geen aardappelen (die werden pas halverwege de achttiende eeuw geïntroduceerd in Nederland, nadat Zuid-Amerika ontdekt was), maar waren meer een brijachtige soep vol granen, groenten en vlees. Het eerste echte op stamppot lijkende gerecht werd mogelijk gemaakt in de nacht van 2 op 3 oktober 1574, toen Prins van Oranje de dijken van Holland liet doorsteken en de Geuzenvloot naderde om de Spaanse bezetters te verdrijven. De Spaanse troepen staakten daarop het beleg van de stad Leiden en verlieten halsoverkop hun kamp, waarbij ze hun zojuist klaargemaakte gerecht achterlieten: fijngestampte wortelen, uien en pastinaken. De uitgehongerde Leidenaren wisten niet hoe snel ze het eten moesten opeten en gaven het gerecht de naam hutspot. Nog altijd vieren de bewoners van Leiden elk jaar op 3 oktober het Ontzet van Leiden en eten daarbij traditioneel hutspot.

Soorten stamppot

Er zijn eindeloos veel verschillende stamppotrecepten in omloop, maar vooral de volgende stamppotten zijn zeer geliefd in Nederland:

Natuurlijk hoef je jezelf niet te beperken als je een stamppot gaat maken, je kunt van vrijwel alle ingrediënten die in je keuken voorhanden zijn een heerlijke stamppot creëren. Denk bijvoorbeeld aan courgettestamppot, raapstelenstamppot of een heerlijke herfststamppot met spruitjes, appel en hazelnoten.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: