heimwee.info

… powered by Holland at Home

Verschillen tussen Sinterklaas en Santa Claus

De meeste Nederlandse emigranten houden graag typisch Hollandse tradities in ere, zoals het Sinterklaasfeest. Jammer genoeg is Sinterklaas bij de meeste buitenlanders geheel onbekend, wat betekent dat veel Nederlandse emigranten het Sinterklaasfeest noodgedwongen in kleine kring of met andere emigranten vieren. Veel buitenlanders denken dat Sinterklaas dezelfde man is als Santa Claus, maar dat is absoluut niet het geval. Alhoewel beide figuren gebaseerd zijn op de bisschop van Myra, die in de vierde eeuw van onze jaartelling in Turkije leefde, zijn zij daarna beiden op een geheel andere manier geëvolueerd. Daardoor zien ze er niet alleen allebei heel anders uit, de feesten worden ook elk op een andere manier gevierd.

santa claus

Stoomboot en slee

Om te beginnen hebben Sinterklaas en Santa Claus ieder een heel ander vervoermiddel. Sinterklaas komt aan op een stoomboot uit Spanje, terwijl Santa Claus zich verplaatst met behulp van een slee, die door rendieren getrokken wordt en bovendien kan vliegen. Eenmaal aan land gekomen rijdt Sinterklaas met zijn witte schimmel over de daken, om net zoals Santa Claus cadeautjes door de schoorstenen te gooien. Sinterklaas wordt daarbij bijgestaan door Zwarte Pieten, en Santa Claus door elfjes. De cadeautjes die door Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten worden bezorgd belanden meestal in een schoen, de cadeautjes van Santa Claus in een grote rode sok. Hoe Sinterklaas en Santa Claus aan hun cadeautjes komen is ook eenvoudig te verklaren. Sinterklaas koopt de cadeautjes zelf in de speelgoedwinkel en laat ze vervolgens door zijn Zwarte Pieten inpakken in Spanje. Santa Claus daarentegen heeft een eigen speelgoedfabriek op de Noordpool, waar zijn elfen het gehele jaar door ijverig aan het werk zijn om ervoor te zorgen dat de cadeautjes op tijd klaar zijn.  Zowel Sinterklaas als Santa Claus trakteren de kinderen bij hun komst ook graag op snoep. Sinterklaas deelt daarbij altijd typisch sinterklaassnoep uit, zoals chocoladeletters, pepernoten, taai taai en marsepein.

Strenge opvoeder en gulle gever

Ook wat betreft het karakter verschillen Sinterklaas en Santa Claus. Vooral de oudere generaties Nederlanders kunnen zich nog wel herinneren dat de Goedheiligman vroeger een strenge opvoeder was, die er zijn hand niet voor omdraaide om stoute kinderen in de zak mee naar Spanje te nemen of te laten straffen met de roe. Tegenwoordig is Sinterklaas echter een stuk milder en wordt vooral gezien als een gulle, soms ietwat vergeetachtige oude man die daarbij de hulp krijgt van een heleboel goedgemutste pieten die de vergeetachtige Sint bij de les houden. Santa Claus is echter altijd beschouwd als een vrolijke en punctuele goedzak, die hooguit dreigde om kolen in de sok te stoppen als een kind niet braaf was geweest.

Of Sinterklaas en Santa Claus van elkaars bestaan bewust zijn is nog maar de vraag. Het lijkt erop dat Santa Claus er niet van op de hoogte is dat hij competitie heeft van een andere gulle gever die hem elk jaar een paar weken vóór is. Sinterklaas zegt echter dat hij Santa Claus wél kent, en beweert zelfs dat hij en Santa Claus af en toe samen vergaderen in zijn kasteel in Spanje om ervoor te zorgen dat er geen kinderen vergeten worden, waar ook ter wereld…

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: