heimwee.info

… powered by Holland at Home

Remigreren? Dit moet je allemaal regelen

Emigratie lijkt een definitieve beslissing, maar toch is dat niet voor iedereen het geval. Sommige emigranten kunnen gewoon niet aarden in hun nieuwe woonland, verliezen hun baan, scheiden van hun buitenlandse partner of missen hun vertrouwde omgeving en familie en vrienden zo erg dat ze letterlijk ziek van de heimwee zijn. In zulke gevallen kan remigreren de beste optie zijn, maar wat moet je dan allemaal regelen?

remigreren

Vertel iedereen over je remigratie

De eerste en misschien wel belangrijkste stap die je bij remigratie dient te zetten is dat je daar zoveel mogelijk mensen over vertelt, zowel in Nederland als in het land waar je nu bent. Je netwerk kan namelijk een belangrijk en handig hulpmiddel zijn om allerlei zaken te regelen, variërend van een huurwoning en overtollig meubilair tot handige adviezen en tips. Het beste is vaak om in een stad of regio te gaan wonen waar je mee bekend bent, want daar heb je waarschijnlijk de meeste familie en vrienden zitten. Uiteraard kun je ook besluiten om ergens anders te gaan wonen, bijvoorbeeld omdat je daar een baan kunt krijgen of een bedrijf kunt starten, maar in dat geval kan het wel zinvol zijn om er eerst een paar weken ‘op proef’ heen te gaan (bijvoorbeeld door een vakantiehuisje te huren), zodat jullie samen met het hele gezin kunnen bekijken of jullie je daar wel thuis zullen gaan voelen. Ook vrienden en kennissen die in het land wonen waar je nu bent kunnen heel veel hulp bieden. Misschien wil iemand wel wat spullen van jullie overnemen, of wellicht was iemand al van plan om een verhuiswagen te huren en kunnen jullie zo wat kosten delen.

Plan je remigratie

Zodra je weet waar je in Nederland wilt gaan wonen kun je een verhuisdatum vastleggen. Het beste kun je vervolgens een lijstje maken van alle dingen die geregeld of gedaan moeten worden voordat je daadwerkelijk kunt remigreren. Maak daarbij een apart lijstje voor dingen die je in je huidige woonland moet regelen (bijvoorbeeld huur opzeggen, auto verkopen, instanties inlichten) en zaken die je in Nederland moet gaan regelen, zoals huurwoning of tijdelijke woonruimte regelen, ziektekostenverzekering aanvragen, aanmelden bij school, etc.. Een handig overzicht van allerlei dingen waar je aan moet denken als je gaat remigreren is te vinden op de website Ik Keer Terug.

Kijk vooruit, niet terug

Als je gaat remigreren kun je het gevoel hebben dat je emigratie ‘mislukt’ is. Toch moet je zeker niet op die manier naar je remigratie kijken. Veel mensen dromen van emigreren maar durven die stap nooit in hun leven te nemen. Jij durfde die stap wél te zetten, en de ervaring die jij in het buitenland hebt opgedaan zal jou voor de rest van je leven extra kleur geven.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Remigreren? Dit moet je allemaal regelen

  1. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: