heimwee.info

… powered by Holland at Home

Zelf strooigoed maken… zo doe je dat!

Je kunt natuurlijk nog snel even strooigoed bestellen bij de Nederlandse online supermarkt Holland at Home, maar als je vandaag al je gezin met strooigoed wil verrassen kun je het ook heel gemakkelijk zelf maken! Lees hier hoe je zelf strooigoed kunt maken van pepernoten, schuimpjes en kruidnoten.

strooigoed

Kruidnoten en pepernoten

Veel Nederlanders denken dat kruidnoten en pepernoten hetzelfde zijn, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar! Kruidnoten zijn rond en knapperig, terwijl pepernoten taai en meestal vierkant van vorm zijn. Daarnaast smaken kruidnoten veel kruidiger, vandaar de naam kruidnoten!

Ingrediënten kruidnoten

200 gram bloem
½ tl bakpoeder
150 gram stroop
2 tl kaneelpoeder
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl nootmuskaatpoeder
1 tl korianderpoeder
snufje zout

Ingrediënten pepernoten

65 gram zelfrijzend bakmeel
65 gram bloem
50 gram boter
40 gram bruine basterdsuiker
1 eidooier
1 el water
½ tl speculaaskruiden
snufje kaneel
snufje gemalen anijszaad
snufje zout

Bereiding kruidnoten en pepernoten

Verwarm de oven voor op 160 C. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en kneed ze goed door elkaar. Maak vervolgens kleine balletjes van het deeg, leg deze op een bakplaat met bakpapier en druk ze een beetje plat. Bak de pepernoten en kruidnoten in ca. 15 minuten gaar en goudbruin en laat ze vervolgens afkoelen.

Schuimpjes

Met zoete, luchtige schuimpjes wordt een vrolijke kleur aan je strooigoed gegeven.

Ingrediënten

100 gram witte (basterd)suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eiwitten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 125 C. Klop de eiwitten een beetje op in een beslagkom, meng vervolgens geleidelijk de suiker en vanillesuiker erdoor en klop daarna stevig door tot het eiwit stijf is. Vul een spuitzak met het eiwitmengsel en spuit schuimpjes in verschillende vormpjes op een bakplaat met bakpapier. Bak de schuimpjes ca. 1½ uur in de oven en haal ze daarna voorzichtig van de bakplaat.

Meng de kruidnoten, pepernoten en schuimpjes als ze helemaal afgekoeld zijn goed door elkaar en stop het strooigoed in een jute zak of serveer het in een grote schaal.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: