heimwee.info

… powered by Holland at Home

10 interessante Sinterklaas weetjes

Wil je indruk maken op je landgenoten of je kinderen wat meer over Sinterklaas te weten laten komen? Vertel dan deze interessante Sinterklaas weetjes tijdens pakjesavond!

sinterklaas

 1. Sinterklaas komt eigenlijk niet uit Spanje maar uit Turkije. Het Nederlandse en Belgische sinterklaasfeest is gebaseerd op de Bisschop van Myra, een Christelijke heilige uit Lycië (Turkije) die op 6 december 342 stierf.
 1. Het Sinterklaasfeest zoals wij dat kennen wordt eigenlijk alleen in Nederland en België gevierd. Echter, ook in andere landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Spanje wordt Sint Nicolaas speciaal geëerd. Voor meer informatie lees de blog “Intocht Sinterklaas… ook in het buitenland!”
 1. De landelijke intocht van Sinterklaas vindt altijd plaats op de eerste zaterdag na Sint-Maarten (11 november). De allereerste intocht van Sinterklaas vond plaats op 6 december 1888 in het Limburgse Venray. In Amsterdam wordt al sinds 1934 een jaarlijkse intocht van Sinterklaas gehouden.
 1. Diverse beroemde Nederlandse acteurs hebben in de afgelopen decennia Sinterklaas gespeeld, waaronder Bram van der Vlugt, Robert ten Brink, Peter Faber en Hans Kesting. De eerste nationale Sinterklaas die op televisie verscheen was Jan Gajentaan, een dierenarts uit Amsterdam.
 1. Het paard van Sinterklaas is in 1990 vernoemd het politiepaard Amerigo, maar in Vlaanderen heet de trouwe schimmel van de Sint sinds 1993 “Slecht Weer Vandaag”. Deze naam heeft het paard te danken aan een Piet die de Sint niet goed verstond toen deze vroeg hoe het paard heette. Piet antwoordde daarop: “Slecht weer vandaag, Sinterklaas”.
 1. Een echte Sinterklaastraditie is schoentje zetten. Dit wordt in Nederland al sinds de zestiende eeuw gedaan en is vooral populair bij kleine kinderen die ’s ochtends meestal sinterklaassnoep (chocoladeletters, taai taai, marsepein) of kleine cadeautjes in hun schoen vinden.
 1. Veel sinterklaasliedjes zijn al meerdere eeuwen oud en geschreven door beroemde Nederlandse tekstdichters, zoals Jan Pieter Heije (“Zie de maan schijnt door de bomen”), Katharina Leopold (“O kom er eens kijken”) en Jan Schenkman (“Zie ginds komt de stoomboot”). Wil je deze sinterklaasliedjes zingen, ga dan snel naar de blog “De leukste sinterklaasliedjes voor Sinterklaasavond”.
 1. Kinderen schrijven vaak echte brieven aan Sinterklaas, die door de postbode helaas niet in Spanje bezorgd kunnen worden. Het Belgische postbedrijf Bpost heeft daar gelukkig iets op gevonden: kinderen kunnen hun brieven tegenwoordig franco versturen naar de postcode en woonplaats ‘0612 Hemel’, waarna ze een klein cadeautje van Bpost ontvangen.
 1. De meeste sinterklaascadeautjes worden uitgedeeld op pakjesavond, dat op 5 december wordt gevierd. Belgische kinderen moeten daarentegen wachten tot Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken, want zij mogen hun cadeautjes pas op de ochtend van 6 december uitpakken.
 1. Voor de meeste Nederlandse kinderen vertrekt Sinterklaas op 6 december ongemerkt, behalve in enkele plaatsen zoals Monnickendam, Wijk bij Duurstede en Hoek van Holland. Daar wordt sinds enkele jaren ook een officiële uittocht van Sinterklaas gehouden.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “10 interessante Sinterklaas weetjes

 1. RHW
  18/09/2015

  Elk jaar rond deze tijd laait de discussie over Zwarte Piet weer op.
  Wanneer je dat in verband brengt met de huidige problemen in onze wereld dan vraag je je misschien ook wel af waar zijn ze allemaal mee bezig?
  Ik heb geprobeerd dat onder de woorden te brengen in mijn video op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: