heimwee.info

… powered by Holland at Home

De lekkerste erwtensoep recepten

Als het typisch winterweer is willen de meeste Nederlanders maar één ding: echte Hollandse erwtensoep! Vooral de traditionele erwtensoep is erg geliefd bij Hollanders, maar wist je dat er verschillende erwtensoep recepten bestaan? Bijgaand de drie populairste variaties op de oer-Hollandse erwtensoep.

SONY DSC

Vegetarische erwtensoep

Ingrediënten

250 gram spliterwten
1 prei
1 venkel
1 winterpeen
250 gram knolselderij
1 ui
olijfolie
1 laurierblaadje
plukje bladpeterselie
groentebouillon (voor ca. 1,5 liter soep)
peper

Bereiding

Snijd de ui en prei in ringen en bak deze samen in wat olijfolie aan tot ze glazig zien. Was vervolgens de spliterwten en giet ze over in een grote soeppan, samen met ca. 1 liter water, de gebakken ui- en preiringen, het laurierblaadje, wat versgemalen peper en de groentebouillon. Breng het geheel aan de kook en snijd ondertussen de venkel, winterpeen en knolselderij in stukjes. Voeg zodra het water kookt alle gesneden groenten toe en laat de soep nu ca. 1,5 uur doorkoken op een laag pitje. Schep het schuim er af en toe af met een schuimspaan en giet er een scheutje water bij als de soep te dik wordt. Snijd als laatste de peterselie fijn en roer deze enkele minuten voor het opdienen door de soep.

Surinaamse erwtensoep

Ingrediënten

250 gram spliterwten
250 gram schouderkarbonade
100 gram zoutvlees
1 kleine ui
1 selderijstengel
3 pimentkorrels
1 laurierblaadje
1 chilipeper
bouillonblokjes (voor ca. 1,5 liter soep)
zwarte peper

Bereiding

Snijd de selderijstengel in stukjes, snipper de ui en snijd de chilipeper fijn. Was vervolgens het zoutvlees onder koud stromend water en breng deze aan de kook in een pannetje met water. Laat het zoutvlees 15 minuten doorkoken op een laag pitje en giet dan het water af. Leg het zoutvlees daarna opnieuw in een pannetje met vers water en kook het door tot het gaar en zacht is. Giet het pannetje af, snijd het zoutvlees in stukjes en doe dit in een pan met ca. 1,5 liter vers water, de schouderkarbonade, de pimentkorrels, het laurierblaadje en de gesneden selderij. Laat dit mengsel ca. 30 minuten doorkoken op een laag pitje en voeg daarna de gewassen spliterwten toe. Roer zodra de spliterwten zacht zijn de ui, bouillon, zwarte peper en de chilipeper erdoor en laat de soep vervolgens nog ca. 1 uur doorkoken op een laag pitje (giet er eventueel wat water bij als de soep te dik wordt). Lekker met vers gebakken roti.

Erwtensoep met chorizo

Ingrediënten

250 gram spliterwten
1 grote winterpeen
125 gram chorizoworst
1 ui
bouillonblokjes (voor ca. 1,5 liter soep)
2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
olijfolie

Bereiding

Was de spliterwten en breng deze samen met ca. 1,5 liter water, de bouillonblokjes, de in plakjes gesneden winterpeen, de gesnipperde ui, de geperste knoflook en het laurierblaadje aan de kook. Snijd ondertussen de chorizo in dunne plakjes of blokjes, bak deze in een beetje olijfolie in ca. 10 minuten goudbruin en laat ze daarna uitlekken op wat keukenpapier. Voeg voor nu alleen het bakvet toe aan de soep en laat deze ca. 1,5 uur doorpruttelen op een laag pitje. Roer enkele minuten voor het serveren de gebakken chorizo door de soep en breng de erwtensoep op smaak met zout en peper.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: