heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Indische producten en gerechten

Mede dankzij het Nederlandse koloniale verleden is de Nederlandse keuken doorspekt van buitenlandse invloeden. Een land waar Nederland op culinair gebied veel inspiratie heeft opgedaan is Indonesië, het tropische land in Zuidoost Azië dat vroeger tot de Nederlandse koloniale overzeese gebieden behoorde en tot 1949 Nederlands-Indië heette. Tot op de dag van vandaag zijn Nederlanders van alle generaties dol op Indische maaltijden, die zij meestal thuis zelf bereiden. Bijgaand een overzicht met uitleg van de populairste Indische producten en gerechten.

Nasi goreng

Indische keuken of Indonesische keuken?

Veel mensen denken dat de Indische keuken en Indonesische keuken hetzelfde zijn, maar toch is dit absoluut niet waar. De Indische keuken, niet de verwarren met de Indiase keuken, lijkt weliswaar in veel opzichten op de Indonesische keuken, maar er is één groot verschil: de Indische keuken is afgestemd op de smaakpapillen van de Nederlanders, die meestal niet van te pikante en uitgesproken smaken houden. Die aanpassing aan de voorkeuren van de Nederlanders begon al tijdens de koloniale periode, toen vooral de Indische rijsttafel heel populair was bij de Nederlanders die destijds in Nederlands-Indië woonden. Toen Indonesië onafhankelijk werd emigreerden veel Chinezen die in Indonesië woonden naar Nederland om daar een Chinees-Indische restaurant te beginnen., en zo maakten de “gewone” Nederlanders kennis met de Indische keuken.

Populairste Indische gerechten

Je hoeft maar een willekeurig Chinees-Indische restaurant in Nederland binnen te lopen en je ziet meteen welke Indische gerechten het populairst zijn: nasi goreng (gebakken gekruide rijst), bami goreng (gebakken gekruide mie), foe yong hai (omeletgerecht in rode zoetzure saus), babi pangang (geroosterd varkensvlees in pittige roodbruine saus), ku lo yuk (in beslag gedoopte stukjes vlees die na het frituren overgoten worden met een zoetzure saus) en tjap tjoi (gebakken groenten in een geleiachtige saus). Daarbij worden meestal diverse bijgerechten geserveerd, waaronder kroepoek (garnalencrackers), atjar tjampoer (zoetzuur groentemengsel), ketjap manis (zoete sojasaus), sambal (puree van chilipepers), loempia’s (gefrituurde deegenvelopjes met daarin groenten en/of vlees) en saté (gegrild vlees op een stokje dat overgoten is met pindasaus).

Zelf Indische gerechten maken met Indische producten

Gelukkig hoef je niet in Nederland te wonen om Indische gerechten te proeven, je kunt ze ook zelf maken met Indische producten, die bij de Nederlandse online supermarkt Holland at Home verkrijgbaar zijn. Als je een Aziatische toko in de buurt hebt, waar ze onder andere verse citroengras, geelwortel, tamarindepasta en chilipepers hebben, kun je veel Indische kruidenpasta’s zelf bereiden. Maar je kunt het jezelf ook heel gemakkelijk maken en Indische kruidenmixen of zelfs Indische maaltijdpakketten bestellen, zodat je alleen nog verse groenten en/of vlees hoeft toe te voegen om je eigen authentieke Indische maaltijd te maken. Uiteraard mogen typisch Indische bijgerechten daarbij niet ontbreken, vergeet daarom ook niet om kroepoek, sambal, ketjap en atjar tjampoer te kopen.

Selamat makan (Indonesisch voor “smakelijk eten”)!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: