heimwee.info

… powered by Holland at Home

De 5 mooiste nachtmissen in Amsterdam

Ben je de aankomende kerstdagen in Nederland en zou je op kerstavond een nachtmis in Amsterdam willen bezoeken? Maak je kerstfeest dit jaar dan heel bijzonder en bezoek een van de vijf mooiste nachtmissen in Amsterdam.

kerstmis amsterdam

Kerstavond in Nederland

Veel Nederlanders, zelfs zij die normaalgesproken niet zo kerkelijk zijn, gaan tijdens kerstavond graag naar de nachtmis, omdat dit de kerststemming verhoogt en een gevoel van samenzijn creëert. Vrijwel alle kerken in Nederland organiseren een kerstnachtdienst (protestantse kerken) of kerstnachtmis (katholieke kerken), die omlijst wordt door een koor dat traditionele kerstliederen zingt, waaronder “”De herdertjes lagen bij nachte”, “Er is een kindeke geboren op aard”, “Komt allen tezamen” en natuurlijk “Stille nacht”. Vooral oudere generaties Nederlanders weten nog dat men vroeger met een nuchtere maag naar de nachtmis ging, om vervolgens na de kerkgang midden in de nacht te ontbijten. Tegenwoordig zijn de meesten deze traditie geheel vergeten; zij komen vooral naar de nachtmis om de bijzondere sfeer van kerst te proeven.

Mooiste nachtmissen in Amsterdam

Als je tijdens de kerstperiode in Nederland bent kan het heel erg de moeite waard zijn om naar een nachtmis in Amsterdam te gaan. Tot de vijf mooiste nachtmissen in Amsterdam behoren in ieder geval:

De Papegaai

Wie zich écht helemaal wil onderdompelen in de kerstsfeer dient naar de nachtmis van De Papegaai te gaan, een kleine kerk in de Kalverstraat, want hier wordt de hele nachtmis in het Latijn voorgedragen. De Papegaai wordt tijdens de nachtmis altijd druk bezocht, dus wees ruim voor de aanvangstijd (22u) aanwezig als je een zitplaats wilt bemachtigen.

Sint Nicolaasbasiliek

Voor liefhebbers van meerstemmige zang is de Sint Nicolaasbasiliek tegenover het Centraal Station de beste optie, want hier brengt het Cappella Nicolai koor tijdens kerstavond de prachtigste liederen ten gehore. Vanwege de populariteit dien je vooraf plaatsen te reserveren.

English Reformed Church

Is je Nederlands niet zo goed of niet meer wat het geweest is dan kun je het beste naar de Engelse kerk gaan, die midden in het Begijnhof te vinden is. Tijdens kerstavond wordt om 21u en 23u in de Begijnhofkapel een Engelstalige mis opgedragen. Daarnaast wordt om 22.30u in de daarnaast gelegen kerk het kerstverhaal verteld.

Oude Lutherse Kerk

Een andere perfecte plek voor niet-Nederlandstaligen die de nachtmis willen bezoeken is de Oude Lutherse Kerk aan het Singel in Amsterdam. Hier worden tijdens kerstavond niet alleen Nederlandse maar ook Engelse, Franse, Spaanse, Zweedse en Russische kerstliederen gezongen.

Westerkerk

De drukst bezochte nachtmis van Amsterdam vindt plaats in de beroemde Westerkerk aan de Prinsengracht. Tijdens de opening van de mis klinkt hier het prachtige carillon, waarna er diverse bijbellezingen plaatsvinden. De nachtmis in de Westerkerk wordt muzikaal omlijst door het kerkorgel, waarop onder meer werken van Bach zullen worden gespeeld. Wil je de nachtmis in de Westerkerk bijwonen, zorg dan dat je al vroeg voor de deur staat. Je hoeft niet bang te zijn dat je het koud krijgt als je in de rij staat, want aan alle wachtenden wordt warme chocomel uitgedeeld.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: