heimwee.info

… powered by Holland at Home

5 typisch Hollandse alcoholvrije dranken voor de feestdagen

Ben jij dit jaar de Bob tijdens de feestdagen? Dan heb je geluk, want dan kun je kiezen uit allerlei heerlijke typisch Hollandse alcoholvrije dranken waarmee je de feestdagen extra speciaal maakt. En de bonus is dat je ’s ochtends zonder hoofdpijn wakker wordt!

Bob jij of Bob ik?

… dat was de titel van een Nederlandse campagne tegen rijden onder invloed die in 2001 van start ging. Alhoewel veel mensen denken dat “Bob” de afkorting is van “Bewust Onbeschonken Bestuurder”, is Bob slechts bedoeld als naam voor diegene die tijdens een avondje feesten geen alcohol drinkt als hij of zij nog moet rijden om zijn of haar vrienden veilig thuis te brengen met de auto. De Bob-campagne is overigens geen Nederlands idee, oorspronkelijk komt het uit België waar de gelijknamige actie al sinds 1995 een daverend succes is. De Bob-campagne loopt nog steeds in Nederland, al is de slogan sinds 2006 veranderd in “Jij bent top, Bob!”. Veel Nederlanders kennen de term Bob en zeggen ook “Ik ben de Bob” als zij de gastheer/gastvrouw tijdens een feestje vertellen dat ze liever een alcoholvrij drankje willen. Maar wat kun je zoal drinken als je de Bob bent? Bijgaand een overzichtje.

champagne

Typisch Hollandse alcoholvrije dranken

  1. Frisdrank

De meeste Nederlanders die de Bob zijn drinken een glaasje fris. Wil je jouw Bob iets speciaals geven, kies dan voor echte Hollandse frisdranken als Cassis, Taksi en Dubbelfris. Daarna maak je jouw Bob waarschijnlijk helemaal blij met een vers kopje Hollandse Douwe Egberts koffie voordat hij/zij achter het stuur gaat zitten.

  1. Alcoholvrij bier en wijn

Echte bier- en wijnliefhebbers zijn niet gauw te porren voor een alcoholvrij biertje of wijntje, maar de afgelopen jaren hebben met name bierbrouwerijen hun alcoholvrij assortiment steeds verder weten te verbeteren, met als gevolg dat nu in heel veel landen heerlijk alcoholvrij bier van typisch Hollandse merken als Bavaria en Amstel verkrijgbaar is. Kun je geen alcoholvrije wijn vinden? Kies dan voor rode of witte druivensap en schenk het in een wijnglas.

  1. Alcoholvrije champagne

Natuurlijk wil ook de Bob het glas heffen tijdens de kersbrunch en Oud en Nieuw. Een alcoholvrije champagne is gelukkig heel makkelijk te maken: roer ¼ glas ginger ale, ¼ glas ananassap en ½ glas wite druivensap door elkaar en serveer het gekoeld… bijna niet van echte champagne te onderscheiden!

  1. Alcoholvrije cocktails

Zin om jouw Bob helemaal in de watten te leggen? Maak dan een alcoholvrije cocktail voor hem of haar, zoals bijvoorbeeld een alcoholvrije cocktail in de kleuren van de Nederlandse vlag: maal drie kopjes ijsblokjes fijn in een blender of crusher en doe het gecrushte ijs na het vermalen terug in de kopjes. Giet in één kopje wat aangelengde Karvan Cévitam citroen, in een ander kopje wat aangelengde Karvan Cévitam grenadine en in het derde kopje wat blauwe levensmiddelenkleurstof (te vinden bij de bakproducten in je lokale supermarkt) of een blauwe alcoholvrije likeur. Doe vervolgens eerst het blauwe, daarna het doorzichtige en vervolgens het rode gecrushte ijs in een cocktailglas en serveer de Hollandse cocktail met een rietje.

  1. Alcoholvrije advocaat

Ook de alcoholvrije versie van het typisch Hollandse advocaatje smaakt bijna net zo lekker als de echte. Doe 4 eieren, 2 eetlepels suiker, een snuifje zout, 1 theelepel vanillesuiker en ½ liter melk in een blender en zet deze heel even aan. Verwarm het mengsel daarna in een pannetje op een laag pitje en blijf net zo lang doorroeren tot het ingedikt is. Laat de alcoholvrije advocaat enkele uren afkoelen in de koelkast en serveer het koud, eventueel met een toefje slagroom.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: