heimwee.info

… powered by Holland at Home

Vanaf 1 januari 14 nieuwe verkeersborden in Nederland

Het Nederlandse straatbeeld verandert voortdurend, maar eigenlijk valt je dat nooit op als je in Nederland woont. Dat Nederland toch echt niet stil staat merk je pas als je naar het buitenland geëmigreerd bent en af en toe naar Nederland komt om vrienden en familie te bezoeken. Opeens is dan dat oude gebouw dat je al sinds je kindertijd kent gesloopt en is er een nieuw modern bouwwerk voor in de plaats gekomen, of is de straat waarin je bent opgegroeid volledig heringericht. Vanaf 1 januari zit er weer een verandering aan te komen, want dan krijgt Nederland er 14 nieuwe verkeersborden bij!

verkeersbord

Nieuwe gebods- en verbodsborden

Waarschijnlijk ken je nog wel het blauwe ronde verkeersbord met een witte herenfiets erop. Dit bord geeft aan dat het pad waar het bord bij staat een verplicht fietspad is, je mag in dat geval dus niet op de rijweg fietsen. Niet alleen fietsen worden per 1 januari naar een bepaalde weghelft gedirigeerd, ook enkele andere voertuigen moeten er vanaf die datum aan geloven. Er komen namelijk twaalf nieuwe zogenaamde “F-borden” (gebods- en verbodsborden) bij, voor onder meer tractors, trams, lijnbussen en vrachtwagens. Ben je dus vrachtwagenchauffeur en zie je een rond blauw bord met een vrachtwagen erop, dan betekent dit dat je verplicht bent op de betreffende rijbaan of -strook te gaan rijden. Rijd je in een personenauto, dan mag je juist niet op dat weggedeelte rijden, behalve als je in het bezit bent van een ontheffing (kan gelden voor bijvoorbeeld taxi’s).

Nieuwe informatieve borden

Ook worden er per 1 januari twee nieuwe zogenaamde “L-borden” (informatieve borden) geïntroduceerd, die aangeven dat er rechts of links van de weg een uitwijkplaats is die gebruikt kan worden als je links- of rechtsaf wil slaan op een drukke weg zonder het achterliggend verkeer op te houden.

De in totaal veertien nieuwe gebods-/verbodsborden en informatieve borden zijn vooral bedoeld om in een aantal verkeerssituaties meer duidelijkheid te bieden, het gaat dus niet om drastische wijzigingen. Toch is het natuurlijk altijd handig om te weten hoe die nieuwe verkeersborden eruit zien en wat ze betekenen, vooral als je van plan bent om binnenkort naar Nederland te gaan. Ga daarom even naar de website van het CBR om de veertien nieuwe verkeersborden te bekijken.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: