heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Hollands keukengerei

Dat Nederland specifieke culinaire specialiteiten heeft is iedereen die in Nederland is opgegroeid of ooit daar gewoond heeft wel bekend, maar wist je dat er ook typisch Hollands keukengerei bestaat?

kaaschaaf

Kaasschaaf

Alhoewel de typisch Hollandse kaasschaaf niet uitsluitend in Nederland wordt verkocht, kom je hem toch in weinig andere landen buiten Europa tegen. Mocht je in Engeland of Frankrijk toch tegen een kaasschaaf aanlopen, dan is het meestal een standaard kaasschaaf met plat lemmet. In Nederland kun je echter naast de standaard kaasschaaf allerlei soorten speciale kaasschaven kopen, zoals een kaasschaaf voor jonge kaas (zonder lemmet, zodat de jonge kaas niet eraan kan blijven plakken) en een kaasschaaf met speciaal handvat, dat bedoeld is voor mensen minder kracht in hun handen en/of gewrichtspijn in de pols.

Flessenlikker

Nederlanders staan bekend om hun zuinigheid, dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de flessenlikker (ook vaak flessenschraper of yoghurtlikker genoemd) vaak geassocieerd wordt met Nederland. De flessenlikker heeft een lange steel met een rubberen schraper aan het einde, waarmee de laatste druppels dikke vloeistof (zoals yoghurt of vla) uit een fles kunnen worden geschraapt. De flessenlikker is overigens geen Nederlandse uitvinding, hij komt oorspronkelijk uit Noorwegen maar werd daar nooit een succes.

Aardappelstamper

Met zoals de kaasschaaf is ook de aardappelstamper buiten Nederland verkrijgbaar. De typisch Hollandse aardappelstamper heeft echter wel een uniek ontwerp, en is gemaakt van zeer dik draadachtig metaal. De aardappelstamper wordt in Nederland vooral gebruikt voor het maken van typisch Hollandse stamppotten.

Poffertjespan

Eigenlijk is het onbegonnen werk om zonder poffertjespan poffertjes te maken. Een poffertjespan is een bakpan met tientallen kuiltjes, waarin door middel van een doseerfles beslag kan worden gespoten. Na enkele minuten bakken dienen de poffertjes omgedraaid te worden met een vorkje, waarna ze nog even aan de andere kant worden gebruind. Hollandse poffertjes smaken het lekkerst met een klontje roomboter en poedersuiker.

Pannenkoekenpan

Natuurlijk kun je elke willekeurige koekenpan gebruiken voor het maken van pannenkoeken, maar als je echte Hollandse pannenkoeken wilt bakken kun je het beste een Hollandse pannenkoekenpan gebruiken. Deze zijn namelijk van flink formaat, waardoor je pannenkoeken lekker groot worden.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: