heimwee.info

… powered by Holland at Home

Populaire emigratie landen Nederlandse jongeren

Eén op de vijf Nederlandse jongeren overweegt momenteel om te gaan emigreren, zo blijkt uit een rapport van incassobureau Intrum Justitia. De belangrijkste reden is dat zij het financieel niet redden in Nederland en verwachten dat zij elders meer economische zekerheid kunnen verwerven. Maar waar gaan al die Nederlandse jongeren dan naartoe?

bagage

Waarom willen Nederlandse jongeren emigreren?

Emigreren is geen modeverschijnsel, al duizenden jaren verhuizen mensen naar andere landen of regio’s omdat zij in het land waar zij wonen niet in hun behoeften kunnen voorzien. Het CBS deed in 2008 uitgebreid onderzoek naar emigratie, en daaruit bleek dat de beperkte ruimte, baanverlies of geen baan kunnen vinden, de belastingdruk en de Nederlandse regeltjescultuur de belangrijkste redenen zijn om de koffers te pakken. Voor jongeren zal vooral het vinden van een baan een belangrijke factor zijn in de beslissing om te emigreren, maar daarnaast verhuizen veel Nederlandse tieners en twintigers naar het buitenland om te studeren of stage te lopen, waarna ze niet meer terugkeren naar Nederland omdat ze in het buitenland een baan en/of partner hebben gevonden.

Populaire emigratielanden bij jongeren

Dat de populariteit van emigratielanden verschilt per leeftijdsgroep blijkt wel uit een onderzoek dat het CBS in 2006 heeft gehouden. Volwassen Nederlanders boven de 40 kiezen vaker voor ‘la douce France’ of de Spaanse zon, terwijl jongeren hun geluk bij voorkeur zoeken in Groot-Brittannië, Australië, de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen en Turkije.

Wat de keuze van bestemming uiteindelijk ook wordt, de meeste jonge Nederlandse emigranten houden voor altijd warme herinneringen over aan Nederland. Zij bezoeken regelmatig websites over Nederland en voor Nederlandse emigranten, en bestellen af en toe typisch Nederlandse producten zoals hagelslag en erwtensoep bij een Nederlandse webwinkel, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse online supermarkt Holland at Home.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Populaire emigratie landen Nederlandse jongeren

  1. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: