heimwee.info

… powered by Holland at Home

Conserverende aanslag – wat is het en wat moet ik doen?

Iedereen die ooit in Nederland gewoond heeft, al was het maar voor een jaartje, kan ermee te maken krijgen: de conserverende aanslag. Wat is het en wat moet je ermee doen?

Conserverende aanslag

Wat is een conserverende aanslag?

Een conserverende aanslag is een belastingaanslag van de Nederlandse belastingdienst die kan worden opgelegd aan mensen die ooit voor korte of langere tijd in Nederland gewoond hebben. Als je vervolgens gaat emigreren of terugverhuist naar het land waar je vandaan komt kun je mogelijk beschikken over “te conserveren inkomen”, bijvoorbeeld omdat je in Nederland pensioenrechten of lijfrente hebt opgebouwd (daarnaast zijn er ook nog een aantal andere gevallen waarbij er sprake is van te conserveren inkomen, raadpleeg voor een volledig overzicht de website van de Nederlandse belastingdienst). Als je door je emigratie of vertrek te conserveren inkomen hebt, ontvang je na het invullen van je M-formulier een conserverende aanslag.

Moet ik een conserverende aanslag direct betalen?

Het grootste verschil tussen een gewone belastingaanslag en een conserverende aanslag is dat je voor de conserverende aanslag meestal uitstel van betaling krijgt. Als je emigreert of terugverhuist naar een land binnen de Europese Unie krijg je dit uitstel van betaling zonder voorwaarden en automatisch. Emigreer je echter naar een land buiten de Europese Unie dan moet je zelf het initiatief nemen en een schriftelijk verzoek indienen voor uitstel van betaling.

Daarnaast heeft de conserverende aanslag een geldigheidsduur van slechts 10 jaar. Als je gedurende deze geldigheidsduur iets doet wat volgens de Nederlandse belastingregels niet mag, zoals een pensioenrecht afkopen, dan moet je de conserverende aanslag direct betalen. Houd je je gedurende deze 10 jaar braaf aan de Nederlandse belastingregels dan kun je na deze periode kwijtschelding van je belastingschuld vragen, waarna bij goedkeuring je conserverende aanslag teniet wordt gedaan.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: