heimwee.info

… powered by Holland at Home

De lekkerste Hollandse gerechten met restjes

Er wordt veel eten weggegooid in de wereld. Nederland is daar geen uitzondering op, want statistieken laten zien dat elke Nederlander jaarlijks zo’n 50 kilo voedsel in de afvalemmer gooit. De reden van al die verspilling is simpel: er wordt teveel ingekocht of klaargemaakt. Door slimmer boodschappen te doen, kookporties af te meten en eten goed te bewaren kan het onnodig weggooien van eten voorkomen worden. Daarnaast kan van restjes weer nieuwe gerechten worden gemaakt, zodat je ook nog eens flink op je boodschappen bespaart. Gooi jij ook zoveel eten weg? Probeer dan eens deze heerlijke Hollandse gerechten met restjes.

restjes

Hartige croissantjes

Ingrediënten

Restje gare pasta (met of zonder saus)
1 blikje Danerolles (kant en klaar croissantdeeg)
150 gr jong belegen kaas
plukje verse peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 C en leg bakpapier op een bakplaat. Rasp de kaas, hak de peterselie fijn en roer beiden door het restje pasta. Rol vervolgens het croissantdeeg uit en bestrijk elke deegplak met een dunne hoeveelheid pasta. Rol de croissantjes daarna op en leg ze op de bakplaat. Bak de hartige croissantjes in 15 minuten gaar en goudbruin. Lekker als snack bij de borrel of op een feestje, of als snel gerecht met een groene salade!

Aardappelgroentesoep

Ingrediënten

Restje gare aardappels
Restje gare groenten
2 bouillonblokjes (voor 1 liter soep)

Bereiding

Doe de gare aardappels in een pan met een halve liter water, breng ze aan de kook en pureer ze vervolgens met een staafmixer. Snijd de gare groenten (bijvoorbeeld sperziebonen, doperwten, bloemkool, broccoli, courgette, worteltjes, etc.. de mogelijkheden zijn eindeloos!) fijn, roerbak ze enkele minuten in wat olijfolie en roer ze daarna door de soep. Giet nog een halve liter water bij de soep en laat het enkele minuten doorkoken. Breng de soep eventueel op smaak met wat verse peterselie of geraspte oude Hollandse kaas. Serveer de soep met vers afgebakken stokbrood of sneetjes roggebrood.

Stamppottaart

Ingrediënten

Flink restje stamppot
5 grote vellen filobladerdeeg
100 ml slagroom
100 g Hollandse oude kaas (geraspt)
3 eieren
3 bosuien
1 el olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C en laat de vellen filobladerdeeg ontdooien onder een natte doek. Was en snipper daarna de bosuitjes en meng ze in een kom met de slagroom, geraspte kaas en eieren en voeg peper en zout naar smaak toe. Neem een ovenschaal en vet deze in met een beetje olijfolie. Leg hier vervolgens een vel filobladerdeeg op en bestrijk ook deze dun met olie. Neem daarna het volgende vel filodeeg, leg deze er bovenop, bestrijk deze wederom met olie en herhaal dit totdat alle vellen filobladerdeeg zijn opgebruikt. Schep nu het restje stamppot (maakt niet uit wat voor stamppot het is) op het filodeeg, strijk het glad, maak er met een vork geultjes in en giet de kaassaus erover. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de stamppottaart in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: