heimwee.info

… powered by Holland at Home

Schaatsen: van vrolijk vermaak tot Hollandse volkssport

Het is elk jaar altijd weer even afwachten of het gaat vriezen in Nederland, maar als de vorst eenmaal in het land is krijgen vrijwel alle Nederlanders spontaan last van “schaatskoorts”. Sommige Nederlanders zijn zó fanatiek dat ze zelfs vrije dagen opnemen om de hele dag op natuurijs te kunnen schaatsen. Waar komt die liefde voor het schaatsen bij Nederlanders toch vandaan?

schaatsen

Geschiedenis van het schaatsen

Uit archeologische opgravingen blijkt dat er al in de prehistorie in Nederland geschaatst werd. In die tijd gebruikte men daarvoor botten van runderen, paarden of herten, die scherp geslepen werden zodat ze gemakkelijker over het ijs gleden. Pas in de Middeleeuwen begon men schaatsen van ijzer te maken, die toen overigens nog geen ‘schaatsen’ heetten maar ‘ijzers’ of ‘ijzeren schoenen’ werden genoemd. In deze periode werd schaatsen vooral gezien als vrolijk vermaak, getuige de vele schilderijen die daarover door Hollandse meesters werden gemaakt. Pas vanaf de negentiende eeuw ging men schaatswedstrijden rijden, die al snel zo populair werden dat op 17 september 1882 de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) werd opgericht. Alhoewel Nederland tegenwoordig vooral zeer verdienstelijk is op het gebied van lange- en kortebaanschaatsen (op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji wist Nederland maar liefst 23 van de 36 medailles in de wacht te slepen!), zijn ook shorttrack, kunstrijden, marathonschaatsen, schoonrijden, skaten en toerschaatsen zeer geliefd in Nederland, bij zowel jong als oud.

Schaatsen op natuurijs in Nederland

Mocht je deze winter naar Nederland op bezoek gaan en van schaatsen houden dan mag een schaatstocht op natuurijs natuurlijk niet ontbreken. Eigenlijk kun je op alle sloten, grachten, rivieren, kanalen en meren in Nederland schaatsen, mits het ijs van voldoende dikte is. Tijdens het schaatsseizoen wordt op de website Natuurijs bijgehouden op welke locaties het veilig is om te schaatsen. Daarnaast kun je de site van de KNSB raadplegen, want ook hier is uitgebreide informatie te vinden over de schaatsmogelijkheden op natuurijs, en als je een georganiseerde schaatstocht op natuurijs wil rijden dan kun je daarvoor eveneens op deze site terecht. Mocht je besluiten om te gaan schaatsen op natuurijs, vergeet dan niet om geheel volgens Hollandse traditie ‘koek en zopie’ mee te nemen: gevulde koek en een thermosfles met warme chocolademelk of erwtensoep!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: