heimwee.info

… powered by Holland at Home

Geschiedenis van Hollandse kaas

Eén van de belangrijkste exportproducten van Nederland is kaas, en dat is niet zonder reden. Nederlandse kaas is namelijk heerlijk stevig van structuur, heeft een bijzondere smaak en is lekker romig… precies wat kaasliefhebbers in landen als Duitsland, België, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten zoeken! In de loop der eeuwen hebben Nederlandse kaasmakers de smaak optimaal weten te verfijnen, want de eerste Hollandse kaas werd al honderden jaren vóór het begin van onze jaartelling gemaakt…

Hollandse kaas

Oorsprong van kaas

De productie van kaas is op zichzelf niet iets typisch Hollands, want al ruim zesduizend jaar geleden maakten rondtrekkende volkeren in onder meer Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië kaas van melk. In die tijd werd verse melk bewaard in flessen van varkens- of rundermaag, waarna deze ging fermenteren waardoor kaas ontstond.

In Nederland werd al zeker in het jaar 800 vóór onze jaartelling kaas gemaakt, zo blijkt uit archeologische opgravingen. Vooral in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland werd veel kaas gemaakt, waarschijnlijk omdat de natte bodem daar zeer geschikt was voor het houden van melkvee. Ook in veel oude geschriften wordt de kaasmakerij in de Lage Landen genoemd, waaronder in het boek “Commentarii de Bello Gallico” van de Romeinse politicus, generaal en schrijver Julius Caesar.

Kaasproductie in Nederland

Tegenwoordig wordt de meeste Hollandse kaas in zuivelfabrieken geproduceerd, maar tot het einde van de negentiende eeuw was dat wel anders. Toen werd de meeste kaas op de boerderij gemaakt, door de veeboer zelf. De kaasboeren verkochten de zelfgemaakte kazen vervolgens op de kaasmarkt, waaronder op de Alkmaarse kaasmarkt, waar de uit 1581 stammende kaaswaag en het beroep van kaasdrager vandaag de dag een toeristische attractie zijn.

Alhoewel de meeste Nederlandse kaas tegenwoordig dus fabrieksmatig geproduceerd wordt is het nog steeds mogelijk om kaas van de boer te kopen. Dit type Hollandse kaas heet boerenkaas en wordt gemaakt van melk die afkomstig is van vee dat in eigendom is van de kaasboerderij. Dankzij de ambachtelijke bereidingswijze en het unieke rijpingsproces heeft boerenkaas een karakteristieke smaak. Voorbeelden van Nederlandse boerenkazen zijn Beemster kaas en Boer ’n Trots. De meeste Nederlandse kazen worden gemaakt van koeienmelk, maar daarnaast zijn ook diverse Hollandse kazen verkrijgbaar die gemaakt zijn van geitenmelk, zoals de Nederlandse geitenkaas van het kwaliteitsmerk Landana.

Kaas weetjes

  • Voor het maken van 1 kilo Goudse kaas is 10 liter melk nodig
  • Nederlandse kaas bevat naast vetten en eiwitten veel calcium en de vitamines A, B en D.
  • Nederland exporteert jaarlijks ca. 600 miljoen kilo kaas (met name Goudse kaas en Edammer kaas) naar het buitenland en is daarmee de vier na grootste kaasproducent ter wereld
  • Nederlanders eten per persoon gemiddeld 17 kilo kaas per jaar
  • Een vaak gebruikt scheldwoord voor Nederlanders is ‘kaaskop’ en is verzonnen door de soldaten van Napoleon

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: