heimwee.info

… powered by Holland at Home

Variëren met… boerenkool!

Bij de wintergroente boerenkool denken de meeste Nederlanders meteen aan boerenkoolstamppot, dat typisch Hollandse gerecht dat meestal geserveerd wordt met rookworst. Wist je echter dat je met boerenkool nog veel meer heerlijke oer-Hollandse gerechten kunt maken?

raw  kale preparation on white wooden tableBoerenkool, in Vlaanderen vaak krulkool genoemd, is een bladgewas dat tot de familie van de kruisbloemen (Brassica) behoort, net zoals spruitjes, bloemkool en rode kool. Het is een echte herfst- en wintergroente en bevat allerlei vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, calcium en ijzer. Boerenkool is bij de meeste Nederlanders synoniem voor traditionele boerenkoolstamppot, maar daarmee doe je deze heerlijke groente echt tekort. Je kunt er namelijk nog talloze andere oer-Hollandse gerechten mee maken!

Gestoofde boerenkool

Ingrediënten

500 gr boerenkool of 1 grote pot Hak boerenkool
2 teentjes knoflook
3 tl mosterd
klontje roomboter

Bereiding

Snijd de boerenkool grof fijn en snipper de knoflook. Verhit vervolgens de roomboter in een braadpan en bak hierin de knoflook licht aan. Voeg dan de boerenkool toe en schep de mosterd erdoor. Giet daarna een klein scheutje water erbij, roer het geheel goed door en laat het vervolgens ca. 25 minuten op een laag pitje gaarstoven. Lekker met gekookte aardappelen en Hollandse gehaktballetjes.

Amsterdamse boerenkoolstamppot

Ingrediënten

750 gr aardappelen
500 gr verse boerenkool of 1 grote pot Hak boerenkool
10 Amsterdamse uien of 20 zilveruitjes
300 gr bloedworst in blokjes
50 ml melk
2 el boter
1 tl sambal oelek

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd de boerenkool fijn. Doe de aardappelen in een pan, voeg water toe tot de aardappels onderstaan en leg dan de gesneden boerenkool er bovenop. Voeg wat zout naar smaak toe en kook de aardappelen samen met de boerenkool in ca. 30 minuten gaar. Snijd ondertussen de uien in vieren en de bloedworst in blokjes. Bak vervolgens de bloedworst in wat boter gaar en bruin. Giet de boerenkool en aardappels af en roer de melk erdoor. Stamp het geheel daarna fijn en schep dan de uien, blokjes bloedworst en de sambal erdoor. Direct opdienen.

Boerenkool roerbakschotel

Ingrediënten

300 gr kipfilet
500 gr boerenkool of 1 grote pot Hak boerenkool
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode paprika
250 gr champignons
4 el ketjap manis
1 tl sambal oelek
zout en peper
zonnebloemolie of kokosolie

Bereiding

Snipper de ui en het knoflookteentje, snijd de boerenkool grof fijn, snijd de paprika in reepjes, de champignons in plakjes en de kipfilet in blokjes. Verhit wat zonnebloemolie of kokosolie in een wok of braadpan en bak hierin de kipfilet, knoflook, ui, en sambal aan. Voeg dan de paprikareepjes en champignons toe en bak deze enkele minuten mee. Schep tenslotte de boerenkool in de pan en roerbak het geheel ca. 5 tot 10 minuten, tot de boerenkool wat geslonken is en de kipfilet gaar is. Giet als laatste de ketjap erbij, voeg zout en peper naar smaak toe en schep het geheel nog 1 minuut om. Lekker met zilvervliesrijst of pandanrijst.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: