heimwee.info

… powered by Holland at Home

Top 5 bekende Nederlanders

Wie al een tijdje geleden is geëmigreerd weet waarschijnlijk niet meer zo goed wie op dit moment “hot & happening” is in Nederland. De meeste BN-ers (“Bekende Nederlanders”) zijn meestal ook maar enkele jaren populair en verdwijnen vervolgens in het vergeethoekje, dus waarom zou je de namen van al die coryfeeën moeten onthouden? Er zijn echter een aantal bekende Nederlanders die voor eeuwig hun stempel op de Nederlandse geschiedenis hebben gedrukt en ook in het buitenland bij vrijwel iedereen bekend zijn. Bijgaand de top 5!

Rembrandt

  1. Vincent van Gogh

De negentiende eeuwse post-impressionistische schilder Vincent van Gogh werd geboren in Noord-Brabant maar woonde een belangrijk deel van zijn leven in Zuid-Frankrijk, waar hij talloze tekeningen en kleurrijke schilderijen maakte. Helaas werden de werken van Vincent van Gogh destijds niet erg gewaardeerd en wist hij tijdens zijn leven maar één schilderij te verkopen. De grootste collectie schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh is te vinden in Amsterdam, in het Van Goghmuseum.

  1. Anne Frank

Dit van oorsprong Duitse meisje verhuisde in de jaren ’30 met haar gezin naar Amsterdam, waar zij een dagboek ging schrijven. Haar onbezorgde jeugd werd wreed verstoord toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en zij met haar gezin moest onderduiken om zo aan de concentratiekampen te ontkomen. Tijdens haar onderduikperiode, die ruim twee jaar duurde, bleef zij trouw in haar dagboek schrijven. Anne Frank overleefde de oorlog niet, maar haar dagboeken zijn bewaard gebleven en worden nu wereldwijd gelezen.

  1. Rembrandt

Rembrandt Harmenszoon van Rijn, zoals deze beroemde Hollandse meester uit de 17e eeuw heet, heeft gedurende zijn leven in totaal ca. driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen gemaakt, die overal ter wereld tentoongesteld worden. Zijn beroemdste schilderij is De Nachtwacht, en hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam en wordt jaarlijks door ca. 1 miljoen mensen bekeken.

  1. Johan Cruijff

Deze wereldberoemde voetballer en voetbalcoach won drie maal het prestigieuze Ballon d’Or en is door de IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) uitgeroepen tot beste Europese voetballer van de twintigste eeuw. Cruijff heeft tijdens zijn carrière voor talloze topclubs gespeeld, waaronder Ajax, Feijenoord en Barcelona, en heeft meegedaan aan het WK van 1974 en het EK van 1976.

  1. Willem van Oranje

Willem van Oranje, dat als bijnaam Vader des Vaderlands had, is vooral beroemd geworden vanwege de opstand tegen de Spaanse bezetters, die in 1579 plaatsvond. In 1581 werd dankzij hem de Republiek der Zeven Nederlanden gesticht, die in 1609 internationaal erkend werd waarmee Nederland officieel een feit was. De lijfspreuk van Willem van Oranje was “Je maintiendrai” (“Ik zal handhaven”) en is tot op de dag van vandaag terug te vinden op het wapen van Nederland.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: