heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Antilliaanse gerechten

Nog een paar dagen en het carnavalsfeest barst weer los in Nederland. Vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg weten ze hoe carnaval gevierd moet worden, maar toch zijn dit niet de enige plekken waar Nederlanders ‘uit hun bol’ gaan… ook op de Nederlandse Antillen wordt namelijk uitbundig carnaval gevierd. Wil je weten wat meer te weten komen over de culinaire tradities van Caribisch Nederland? Maak dan hier kennis met enkele typisch Antilliaanse gerechten, die een goede bodem vormen als je een avondje gaat hossen!

Kip met rum

Caribische kip met rum

Rum brengt je niet alleen in hogere sferen als je de merengue danst, je kunt er ook heerlijk een gegrilde kip mee op smaak brengen. Marineer kippenpoten, drumsticks of kipfilets een nacht lang in een sausje van rum, limoensap, ketjap manis, rietsuiker, knoflook, chilipeper, gember, tijm en peper en gril ze daarna goed gaar. Lekker met gestoofde groenten en rijst.

Pampuna stobá (pompoen stoofschotel)

Pompoen, zoutvlees, bakbanaan en de enorm pittige Madame Jeanette peper zijn veelgebruikte ingrediënten in de Antilliaanse keuken. Zo ook in dit stoofgerecht, waarbij je geweekt en voorgekookt zoutvlees samen met een gesnipperde ui, blokjes pompoen en bakbanaan, een fijngesneden Madame Jeanette, selderij en tomaten samen zo’n 3 kwartier stooft. Door de combinatie van ingrediënten krijgt het gerecht een heerlijke zoetzure smaak.

Pastechi (Pasteitje)

In Latijns-Amerika heten ze meestal empana of empanada, maar de Antillianen noemen ze pastechi. De Antilliaanse versie van dit pasteitje komt oorspronkelijk uit Venezuela en is royaal gevuld met onder meer gehakt, Madame Jeannette pepertjes, kerriepoeder en ketjap manis. Voor het deeg kan bloem of maïsmeel worden gebruikt. Pastechi’s worden op de Antillen meestal als lunchgerecht, tussendoortje of borrelhapje gegeten.

Li di Pinda (pindakaasijs)

Op de Nederlandse Antillen is het elke dag behoorlijk warm, er is daarom niets zo verfrissend als een Li di Pinda… oftewel pindakaasijsje! Je kunt het ijs gemakkelijk zelf maken door ½ liter koffiemelk, 100 ml water, 100 gr suiker, 100 gr pindakaas en 1 zakje vanillesuiker goed door elkaar te roeren en daarna in ijsvormpjes te gieten. Zet ze daarna enkele uren in de vriezer en je pindakaasijsjes zijn klaar.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: