heimwee.info

… powered by Holland at Home

De oorsprong van Nederlandse merk- en productnamen

Je kent ze vast wel, die beroemde Nederlandse merk- en productnamen als Febo, Conimex en Duo Penotti. Je zou kunnen denken dat die namen ‘zomaar’ verzonnen zijn omdat ze leuk klinken, maar vaak zit er een heel verhaal achter.

duo penotti

Nederlandse merk- en productnamen… daar is over nagedacht!

Wie door Amsterdam loopt zal vroeg of laat tegen een Febo aanlopen, de beroemde typisch Amsterdamse snackbar waar je nog echt op zijn ouderwets een kroket of broodje bal ‘uit de muur’ kunt halen. De naam Febo klinkt leuk maar is niet zomaar een vlotte naam, het is een afkorting van Ferdinand Bolstraat, de beroemde straat in de Amsterdamse Pijp die niet ver van de Albert Cuypmarkt ligt.

Al zou je dat in eerste instantie misschien niet vermoeden, veel Nederlandse merk- en productnamen zijn een afkorting van een bepaalde zin die de missie, een kenmerk of de visie van het betreffende bedrijf weerspiegelt. Zo staat de typisch Hollandse ontbijtpap Brinta voor Breakfast Instant Tarwe, het merk Conimex voor Conserven Import en Export en de Nederlandse supermarktketen SPAR voor Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig. En zelfs de heel Italiaans klinkende merknaam Duo Penotti blijkt gewoon van Hollandse bodem te komen als je weet dat het woord Penotti de afkorting is van Peeters Noten Industrie.

Verbasteringen en vernoemingen

Uiteraard zijn niet alle Nederlandse merknamen ontstaan als gevolg van een afkorting, sommige namen zijn een verbastering van een bepaalde woord of zin… denk bijvoorbeeld aan Karvan Cévitam, dat synoniem staat voor ‘een karavaan met vitamine C’. Heel veel andere Nederlandse beroemde merken en producten zijn vernoemd naar de oprichter van het bedrijf, zoals Heineken (vernoemd naar Gerard Adriaan Heineken), Verkade (vernoemd naar Ericus Gerhardus Verkade) en Droste (vernoemd naar Gerardus Johannes Droste). Kortom, achter veel Nederlandse merk- en productnamen schuilt een stukje oer-Hollandse geschiedenis!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: