heimwee.info

… powered by Holland at Home

De 3 lekkerste Chinees-Indische gerechten

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn dat Nederland veel Chinees-Indische restaurants telt. Dit heeft alles te maken met het koloniale verleden van Nederland, want vroeger woonden er veel Chinezen in Nederlands-Indië. Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd emigreerden veel van deze Chinezen naar Nederland, om hier een restaurant te beginnen. Typisch Indische gerechten zoals nasi goreng en bami goreng werden vrijwel meteen favoriet, maar ook Chinese gerechten met vaak Chinees klinkende namen, zoals babi pangang, foe-jong hai en tjap-tjoy, vinden tot op de dag van vandaag gretig aftrek onder de Nederlandse bevolking. Heb jij opeens enorme trek in deze verrukkelijke Chinees-Indische gerechten? Hier volgen de recepten om ze zelf thuis te maken.

tjap tjoy

Babi pangang

Ingrediënten

400 gram varkenslapjes
2 teentjes knoflook
1 rode chilipeper
zonnebloemolie
70 g tomatenpuree
1 bouillonblokje (voor ½ liter water)
2 el azijn
4 el gembersiroop
1 el maïzena

Bereiding

Pers de knoflook fijn en snijd de rode chilipeper in dunne ringetjes. Doe een beetje zonnebloemolie in een steelpan met antiaanbaklaag en fruit hierin de knoflook en peper enkele minuten. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Roer dan een grote kop water, het bouillonblokje, de azijn en de gembersiroop erdoor en kook het geheel ca. 5 minuten op een laag pitje. Doe ondertussen de maïzena in een kommetje, giet er een klein scheutje water bij, roer het glad, meng het door de saus en kook deze enkele minuten door. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan of grillpan en bak de varkenslapjes hierin in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Snijd ze daarna in reepjes en roer ze door de saus. Lekker met zilvervliesrijst of pandanrijst en wokgroenten.

Foe-jong hai

Ingrediënten

10 eieren
1 pot Knorr Chicken Tonight Zoetzuur
3 el melk
100 gr hamblokjes
100 gr gekookte garnalen
250 gram Chinese roerbakgroenten
1 tl knoflookpoeder
zout en peper

Bereiding

Breek de eieren in een kom, doe de melk, zout, peper en knoflookpoeder erbij en klop het geheel los. Verhit wat zonnebloemolie in een grote koekenpan bak hier de groenten in tot ze beetgaar zijn. Voeg vervolgens de hamblokjes en garnalen toe en roer dan het eimengsel erdoor. Roer het geheel af en toe door terwijl de eieren langzaam stollen. Giet ondertussen de pot Knorr Chicken Tonight Zoetzuur in een steelpannetje en verwarm het op een laag pitje. Schep de dikke omelet als deze gaar is op een schaal en giet de saus erover. Serveer er zilvervliesrijst of pandanrijst en kroepoek bij.

Tjap-tjoy

Ingrediënten

500 g kipfilet
1 wortel
1 rode paprika
½ komkommer
100 gr champignons
1 blikje bamboescheuten
100 gr taugé
1 rode chilipeper
2 teentjes knoflook
2 el ketjap manis
2 el oestersaus
3 tl maïzena
1 el gembersiroop
zonnebloemolie

Bereiding

Was en snijd alle groenten en snijd de kipfilet in plakjes. Verhit vervolgens wat zonnebloemolie in een wok en bak hierin de kip rondom bruin, samen met de rode peper en knoflook. Voeg vervolgens alle groenten (behalve de taugé) toe en bak deze mee tot ze beetgaar zijn. Maak ondertussen in een kommetje een papje van de sojasaus, oestersaus, gembersiroop en maïzena, en giet dit door het groente-/kipmengsel. Roer als laatste de taugé erdoor en wok het geheel nog een paar minuten, tot de saus is gebonden. Lekker met zilvervliesrijst of pandanrijst.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: