heimwee.info

… powered by Holland at Home

Traditionele typisch Hollandse huizen

In Italië heb je trulli’s, in Spanje grotwoningen en in Zwitserland chalets… maar wat zijn nou traditionele typisch Hollandse huizen? Bijgaand een klein overzicht.

typisch Hollandse huizen

Windmolens

Tot de meest in het oog springende bouwwerken van Nederland behoren natuurlijk de windmolens, waar miljoenen toeristen zich jaarlijks aan vergapen. Windmolens zijn van oorsprong echter niet alleen een functioneel gebouw waarmee water opgepompt of graan vermalen kon worden, de molenaar woonde er vaak ook zelf met zijn gezin in. Veel windmolens in Nederland zijn van binnen te bezichtigen, en er zijn zelfs enkele molens die je als vakantiehuisje kunt huren.

Zaanse huisjes

Wie vanuit Amsterdam richting de kop van Noord-Holland rijdt komt ze al gauw tegen: de vaak felgroen geschilderde Zaanse huisjes. Deze woningen, die vaak van hout zijn gemaakt, worden tot op de dag van vandaag gebouwd en bewoond, vooral in de Zaanstreek.

Grachtenpanden

De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en kenmerkt zich door grachten waaraan statige, vaak hoge en smalle woningen met bijzondere voorgevels zijn gebouwd. Als je interesse hebt in de geschiedenis van grachtenpanden kun je het beste een rondvaart door de Amsterdamse grachten maken, want dan kom je alles te weten over onder meer trapgevels, halsgevels, klokgevels en lijstgevels. Grachtenpanden staan overigens niet alleen in Amsterdam, ook veel andere Nederlandse steden zoals Deventer, Groningen, Den Haag en Leiden hebben een grachtengordel.

Woonboten

Mede als gevolg van de woningnood, die vooral in de jaren vijftig van de vorige eeuw woedde, zijn veel grachten en kanalen in en nabij grote Nederlandse steden bezaaid met woonboten. Veel woonboten waren van oorsprong binnenvaartschepen of historische schepen die verbouwd zijn tot woonhuis, maar in Nederland zijn ook veel woonarken te vinden, oftewel drijvende huizen die gebouwd zijn op een betonnen casco. In de Randstad worden diverse woonboten als vakantiehuis of bed & breakfast verhuurd. Daarnaast is in Amsterdam een Botel (drijvend hotel) en een Woonbootmuseum te vinden. Ook kun je, als je een rondvaart door de Amsterdamse grachten maakt, de “Poezenboot” bewonderen, een woonboot die bewoond wordt door zwerfkatten.

Stolpboerderijen

Stolpboerderijen zijn vierkante boerderijen met een piramidevormig dak, die vooral in Noord-Holland te vinden zijn. Al sinds de 17e eeuw worden deze typisch Hollandse boerderijen gebouwd, die behalve aan de boer en zijn gezin ook onderdak boden aan vee, werktuigen en hooi.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: