heimwee.info

… powered by Holland at Home

Kersenvlaai

Een vlaai is een typische Limburgse lekkernij, maar ook veel Nederlanders van ‘boven de rivieren’ zijn verzot op dit heerlijke gebak. Heb jij geen vlaaienbakker in de buurt? Geen probleem, je kunt namelijk ook heel eenvoudig zelf vlaai maken.

Ingrediënten

300 gr bloem
1 pakje Dr Oetker gist
25 gr boter
150 ml melk
3 el basterdsuiker
2 eieren
paneermeel
snufje zout
700 gr kersen in pot (ongezoet)
100 gr witte suiker
4 tl aardappelzetmeel

kersenvlaai

Bereiding

Zeef de bloem en doe deze samen met het zout en de gist in een beslagkom. Giet vervolgens de melk, boter, basterdsuiker en de dooier van één ei erbij en kneed dit tot een glad deeg. Laat het deeg 30 minuten rijzen in een met een vochtige theedoek afgedekte beslagkom. Bereid ondertussen de kersenvulling: laat de kersen uitlekken en vang het sap op in een steelpannetje. Roer het aardappelzetmeel en 60 gram witte suiker door het sap en verwarm dit op een laag pitje. Voeg vervolgens de kersen toe, zet het vuur uit en laat het 30 minuten rusten. Verwarm nu de oven voor op 200C. Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door en rol daarna 2/3 van het deeg plat met een deegroller. Leg dit op de met boter ingevette vlaaibodem en sprenkel vervolgens een dun laagje paneermeel erop. Giet de kersenvulling over het deeg en bedek de vlaai vervolgens met reepjes deeg, zodat je de typische ruitvorm krijgt. Bestrijk de reepjes met een losgeklopt ei en strooi de resterende witte suiker erover. Bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin. Laat de vlaai afkoelen op een rooster voordat je hem uit de vorm haalt.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Kersenvlaai

  1. Pingback: Knapkoek | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: