heimwee.info

… powered by Holland at Home

Top 3 Oudhollands snoep

Er wordt wel gezegd dat geur en smaak de meest onderschatte zintuigen zijn. De Italiaanse schrijver Italo Calvino zei het al, de wereld is je neus. Wat je verliest als je niet kunt ruiken en proeven is je vertrouwdheid met de wereld en het vermogen daarvan te genieten, en daarmee ook het genot van je herinnering en het gevoel dat je ergens thuishoort. Verlang jij ook soms zo naar Nederland? De eenvoudigste en misschien ook wel meest intense manier om van je herinneringen te genieten is met de geur en smaak van Oudhollands snoep!

De geschiedenis van Hollands snoep

Snoep bestaat eigenlijk al sinds het ontstaan van de mensheid, want zelfs de jagers en verzamelaars die onze wereld duizenden jaren geleden bevolkten hielden van zoet en trakteerden zichzelf regelmatig op zoete vruchten, bessen en honing. Voor zover bekend werd het eerste echte snoep in Nederland pas aan het begin van de zestiende eeuw gemaakt, in de Zuidelijke Nederlanden die nu onderdeel van Vlaanderen zijn. Snoep heette toen nog suikerwerk en werd vooral geconsumeerd door welgestelden, omdat het basisbestanddeel rietsuiker in die tijd een kostbaar ingrediënt was. Pas in de achttiende eeuw werd snoep ook bereikbaar voor een groter deel van de bevolking, omdat men toen suiker ging maken van veel goedkopere suikerbieten.

oudhollands snoep

Top 3 van het lekkerste Oudhollands snoep

Toen grootmoeder en grootvader klein waren, was het aanbod aan verschillende soorten snoep in de snoepwinkel beperkt. Toch hadden zij enkele favorieten, die ook vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar zijn in Nederlandse supermarkten en online winkels:

  1. Salmiakdrop

Deze drop is zout en heeft die smaak te danken aan een kleine hoeveelheid van het natuurlijke mineraal ammonium chloride, dat in de volksmond salmiak wordt genoemd. Vooral in Nederland is salmiakdrop al meer dan een eeuw razend populair, maar ook in Scandinavische landen en Noord-Duitsland wordt salmiakdrop gegeten. In Nederlandse (online) supermarkten kun je onder meer Klene Salmiakriksen, Venco Salmiak Rondo’s, Look o Look Salmiak Knotsen en Venco Droptoppers Salmiak & Mint kopen.

  1. Pepermunt

Toen kauwgom nog niet bestond in Nederland werd de mond verfrist met pepermunt, een wit snoepje met een scherpe muntsmaak. Aanvankelijk werd pepermunt als medicijn verkocht, waarbij men beweerde dat het witte snoepje “opwekkend” en “verkwikkend” werkte. Tegenwoordig wordt pepermunt vooral gegeten vanwege de lekkere friszoete smaak, maar veel pepermuntliefhebbers menen ook dat het snoepje een stimulerende werking op de maag en het spijsverteringskanaal heeft. Favoriete Nederlandse merken pepermunt zijn Fortuin Wilhelmina Pepermunt en King Pepermunt.

  1. Hopjes

Deze naar koffie en karamel smakende snoepjes zijn vernoemd naar de Haagse baron Hendrik Hop, die aan het eind van de achttiende eeuw in Den Haag woonde. Het verhaal gaat dat hij op een avond zijn kopje koffie met suiker en room op de kachel liet staan, waarna de inhoud tot een harde brok karamel samensmolt. Baron Hop vond deze brokken zo lekker dat hij zijn onderbuurman, bakker Theodorus van Haaren, opdroeg er snoepjes van te maken. In eerste instantie werden deze ‘de brokken van baron Hop’ genoemd, maar later kregen ze dan naam Haagsche Hopjes. De Hopjes werden internationaal een groot succes en werden onder meer geëxporteerd naar vorstenhuizen in Europa, tsaren in Sint-Petersburg en handelsposten in Nederlands-Indië. Tegenwoordig zijn Hopjes nog altijd enorm geliefd in Nederland en worden onder meer verkocht als Rademaker Hopjes.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: