heimwee.info

… powered by Holland at Home

Veelgestelde vragen bij emigratie

Als je gaat emigreren komt er heel wat op je af: je moet je verhuizing regelen, een woning zoeken, je eigen bedrijf beginnen of een baan zoeken, nieuwe vrienden maken en nog veel meer. Gelukkig hoef je als je gaat emigreren niet “het wiel opnieuw uit te vinden”, want veel emigranten zijn je voorgegaan. Om je alvast op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen bij emigratie.

emigratie familie

 

 1. Wanneer moet ik mij uitschrijven uit Nederland als ik ga emigreren?

Als je van plan bent om voor 8 maanden of langer naar het buitenland te gaan dien je je maximaal 5 dagen vóór vertrek uit te schrijven uit het Nederlandse bevolkingsregister. Vergeet niet om naar een uitschrijvingsbewijs te vragen, dit kun je later nodig hebben om aan te tonen dat je geëmigreerd bent.

 1. Welke overheidsinstanties moet ik vertellen dat ik ga emigreren?

Veel overheidsinstanties worden automatisch op de hoogte gebracht als je jezelf uitschrijft uit het bevolkingsregister. Om er zeker van te zijn dat je nieuwe adres in het buitenland bij deze instanties bekend is kun je ze ook nog een brief of email sturen. De belastingdienst heeft bijvoorbeeld je nieuwe adres nodig om een M-formulier naar je te sturen, en natuurlijk wil je ook AOW ontvangen als je in het buitenland met pensioen gaat.

 1. Hoe duur is emigreren?

De hoogte van je emigratiekosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals waar je heengaat, met wie je gaat emigreren en wat je allemaal meeneemt. Lees voor meer informatie onze blog “Hoe duur is emigreren?”.

 1. Naar welk land kan ik het beste emigreren?

Wat voor jou de beste emigratiebestemming is hangt helemaal af van waarom je uit Nederland wil vertrekken en wat je in je nieuwe woonland hoopt te vinden. Ben je op zoek naar inspiratie, lees dan onze blogs “Wat is de beste emigratiebestemming?”, “De beste emigratielanden om gelukkig te worden”, en “Populaire emigratielanden Nederlandse jongeren”.

 1. Hoe kan ik mijn kinderen voorbereiden op emigratie?

Emigreren is een hele ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Wil je ervoor zorgen dat de emigratie met je kinderen soepel verloopt, lees dan onze blog “Tips voor emigreren met kinderen”.

 1. Kan mijn hond of kat ook emigreren?

Natuurlijk kan je hond of kat ook emigreren, alleen doen sommige landen moeilijker dan andere. Daarnaast kunnen luchtvaartmaatschappijen bijzondere eisen stellen als je met je hond of kat wil gaan vliegen. Lees onze blog “Emigreren met je hond of kat” voor meer informatie en tips.

 1. Bestaat er een emigratie checklist voor als ik ga emigreren?

Als je gaat emigreren wil je natuurlijk geen belangrijke zaken over het hoofd zien. Met onze Emigratie Checklist kom je beslagen ten ijs!

 1. Hoe moet ik mijn paspoort verlengen in het buitenland?

Om je paspoort te verlengen dien je naar je dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade of consulaat te gaan. Daarnaast kun je op Schiphol en in enkele grensgemeenten je paspoort verlengen als je in het buitenland woont. Voor meer informatie lees onze blog “Wat kan de Nederlandse ambassade voor je betekenen na je emigratie”.

 1. Hoe moet ik mijn rijbewijs vernieuwen in het buitenland?

Veel Nederlandse emigranten denken ten onrechte dat je een Nederlands rijbewijs kunt vernieuwen bij de Nederlandse ambassade. Als je in een land binnen de EU/EVA woont dien je jouw rijbewijs om te wisselen bij de plaatselijke autoriteiten, je krijgt dan dus een buitenlands rijbewijs. Lees voor meer informatie onze blog “Wat kan de Nederlandse ambassade voor je betekenen na je emigratie” (zie paragraaf “Wat je ambassade niet voor je kan doen).

 1. Waar kan ik Nederlandse producten kopen in het buitenland?

Op sommige emigratiebestemmingen kun je enkele populaire Nederlandse producten kopen, maar vaak ben je het beste af als je online bestelt, bijvoorbeeld bij de Nederlandse online supermarkt Holland at Home, die wereldwijd verzendt tegen scherpe prijzen.

 1. Hoe kan ik mijn kinderen tweetalig opvoeden?

Kinderen leren een nieuwe taal razendsnel, tweetalig opvoeden is dus makkelijker dan het lijkt. Toch zijn er enkele nuttige tips die je niet mag missen, lees daarvoor onze blog “Tips voor tweetalig opvoeden”.

 1. Hoe kan ik Nederlandse televisie kijken in het buitenland?

In het buitenland heb je diverse mogelijkheden om Nederlandse televisie te kijken. Je kunt bijvoorbeeld via de schotel tv kijken, maar daarvoor heb je wel een Nederlands abonnement nodig. Daarnaast kun je Nederlandse televisie via internet kijken. Lees voor meer informatie onze blog “Nederlandse televisie kijken in het buitenland, kan dat?”.

 1. Hoe kan ik contact leggen met Nederlanders in het buitenland?

Al is Nederland nog zo klein, vrijwel overal in de wereld zijn Nederlanders te vinden die niets liever doen dan andere Nederlanders ontmoeten! In veel landen zijn Nederlandse verenigingen gevestigd, waar je met andere Nederlanders kunt borrelen en Koningsdag of sinterklaas kunt vieren. Lees onze blog “Nederlandse verenigingen: typisch Hollandse gezelligheid in het buitenland!” voor meer informatie.

 1. Wat moet ik doen als ik na emigratie heimwee krijg?

Zelfs als je heel gelukkig bent in het buitenland kun je af en toe last van heimwee krijgen. Wil je weten waardoor dit komt en wat je ertegen kunt doen, lees dan onze blog “Heimwee na emigratie… hoe ge je er mee om?”.

 1. Wat moet ik allemaal regelen als ik ga remigreren?

Lees de blog “Heimwee na emigratie… remigreren of niet?” om erachter te komen waarom je denkt aan remigreren. Heb je het besluit eenmaal genomen, dan kun je de blog “Remigreren? Dit moet je allemaal regelen” lezen.

Let op: Bovenstaande informatie dient slechts ter informatie, er kunnen dus geen rechten aan ontleend worden. Daarnaast kan bovenstaande informatie verouderd zijn, raadpleeg daarom waar relevant altijd websites en informatiebronnen van officiële instanties om er zeker van te zijn dat je volledig en juist bent voorgelicht.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: