heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Hollandse eenpansgerechten

Verwacht je veel gasten of heb je geen zin om uitgebreid te koken? Maak dan een typisch Hollands eenpansgerecht, want deze zijn vaak snel en eenvoudig te maken. Bovendien zijn ze het meest praktisch als je veel gasten ontvangt, want je hoeft niet te goochelen met eindeloos veel pannen en ingrediënten.

eenpansgerechten

Hollandse kabeljauwschotel

Ingrediënten

½ kilo aardappelen
1 potje Hak sperziebonen
200 gram kabeljauw
1 tl paprikapoeder
1 blikje Bonduelle crispy maïs
1 groot klontje roomboter
40 gram belegen kaas
2 eetlepels paneermeel
zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 C. Schil daarna de aardappelen en kook ze gaar. Snijd ondertussen de vis in stukken en bestrooi ze met wat peper, zout en paprikapoeder. Snijd de aardappelen als ze gaar zijn in plakjes en laat de maïs en sperziebonen uitlekken. Vet vervolgens een ovenschaal in met wat boter en bedek de bodem met de helft van de aardappelplakjes. Schep dan de sperziebonen en maiskorrels erop, leg hier de stukken vis op en bedek dit vervolgens met de rest van de plakjes aardappel. Rasp de kaas in een kommetje en meng hier de paneermeel doorheen. Strooi dit vervolgens op de aardappelen en leg de ovenschotel daarna in de oven. Laat de kabeljauwschotel in ca. 45 minuten gaar en goudbruin worden.

Witlofstamppot met Friese nagelkaas

Ingrediënten

1 kilo aardappelen
1 kilo witlof
200 gram Friese nagelkaas
125 ml crème fraiche
1 Maggi bouillonblokje
1 klontje roomboter
peper en zout
nootmuskaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 225 C. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze aan de kook in een pan met water en een klein snufje zout. Maak ondertussen de witlofstruikjes schoon en snijd ze in grove stukken. Smelt vervolgens het klontje roomboter in een diepe koekenpan en bak hierin de witlof aan. Verkruimel daarna het bouillonblokje, voeg dit toe aan de witlof en laat het ca. 20 minuten gaarstoven. Roer daarna de crème fraiche en nootmuskaat door de witlof en voeg peper en zout naar smaak toe. Stamp de aardappelen als ze gaar zijn fijn met een aardappelstamper, roer de aardappelpuree door de witlof en schep het geheel daarna over in een ovenschaal. Rasp vervolgens de nagelkaas en strooi dit over de stamppot. Leg nog wat kleine klontjes roomboter er bovenop en zet de ovenschotel vervolgens in de oven tot de stamppot een heerlijk knapperig goudbruin korstje heeft.

Hollandse bonenschotel met gehakt en appel

Ingrediënten

2 potjes Hak bruine bonen
50 gram ontbijtspek
1 grote ui
2 zure appels
250 gram rundergehakt
4 eetlepels appelsap
1 klontje roomboter
plukje verse peterselie
zout en peper

Bereiding

Laat de bonen uitlekken, snijd het ontbijtspek in reepjes en snipper de ui. Schil vervolgens ook de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Verhit daarna wat roomboter in een braadpan en bak hierin de spekreepjes enkele minuten tot ze uitgebakken zijn. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak het rul en gaar. Roer daarna de bonen, stukjes appel en appelsap erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat de bonenschotel nog enkele minuten zachtjes doorkoken op een laag vuurtje totdat de stukjes appel een beetje zacht zijn geworden. Garneer het gerecht met wat verse peterselie.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: