heimwee.info

… powered by Holland at Home

Top 5 Nederlandse exportproducten

Nederland is misschien een klein landje, maar wat het in grootte mist maakt het zeker goed op allerlei andere vlakken. Sterker nog, ons kleine kikkerlandje is wat betreft volumes de vier na grootste exporteur ter wereld, na Duitsland, de Verenigde Staten, Japan en China. Maar van welke typisch Hollandse producten kan de rest van de wereld dan geen genoeg van krijgen? Bijgaand de top 5!

1) Kaas

Misschien is dit geen verrassing voor je, maar het grootste exportproduct van Nederland is kaas. Nederland is de vier na grootste kaasexporteur ter wereld en verscheept jaarlijks meer dan 600 miljoen kilo kaas naar het buitenland. Hollandse kaas is in vele soorten en smaken te krijgen, waaronder Goudse kaas, Edammer kaas en Old Amsterdam. Heb je interesse in de geschiedenis van Nederlandse kaas, dan kun je het beste naar het kaasmuseum in Alkmaar gaan, waar je alles te weten komt over de Hollandse kaastraditie.

2) Tulpen

Nederland is de onbetwistbare wereldwijde marktleider in bloemen, planten en bloembollen, en dan met name Hollandse tulpen. In Nederland worden jaarlijks meer dan 4 miljard tulpenbollen geproduceerd, waarvan er zo’n 1 miljard worden geëxporteerd naar landen binnen Europa en nog verder weg. Het Tulpenmuseum in Amsterdam trekt elk jaar talloze bezoekers die meer te weten willen komen over dit kleurrijke Nederlandse icoon, en ook de prachtige Keukenhof schittert elke lente van de prachtige Hollandse tulpen en andere bloemen en planten.

export nederland

3) Bier

Volgens de internationale belangenvereniging The Brewers Of Europe wordt meer dan 50% van de totale bierproductie in Nederland geëxporteerd naar het buitenland. Tot de beroemdste Nederlandse biermerken behoren Heineken, dat tevens de twee na grootste bierbrouwerij ter wereld heeft, en Grolsch, dat al sinds 1615 bestaat. Daarnaast worden er in Nederland ook veel speciale biersoorten gebrouwen en geëxporteerd, waaronder witbier en bockbier.

4) Beroemdheden

Bij exportproducten denk je misschien in eerste instantie alleen aan producten, maar ook enkele Nederlandse beroemdheden dragen bij aan het succes van de Nederlandse export. Tot die internationaal gelauwerde BN-ers behoren onder andere DJ Tiësto, de acteur Rutger Hauer en natuurlijk de beroemde Nederlandse voetballer Johan Cruijff, die in zijn carrière onder meer voor Ajax, Feyenoord en Barcelona heeft gevoetbald en tot de beste voetballers allertijden wordt gerekend.

5) Televisie

Ook Nederlandse televisie is een geliefd exportproduct, getuige de vele succesvolle internationale televisieshows die op Hollandse bodem bedacht zijn. Zowel Big Brother als The Voice zijn aan veel landen in de wereld als “televisieformat” verkocht, en ook het programma Deal Or No Deal (in Nederland uitgezonden onder de naam Miljoenenjacht) wordt bekeken in alle uithoeken van de wereld, variërend van Afghanistan tot Vietnam.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

 

6 reacties op “Top 5 Nederlandse exportproducten

 1. huub
  29/06/2017

  zuige me allemaal

 2. wentiet
  28/06/2017

  hou je BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEK

 3. nadja
  07/04/2017

  #wewantmorekip

 4. nadja
  07/04/2017

  kip is hot

 5. nadja
  07/04/2017

  onzin! nederlandse export is kip

 6. raphaelspaans
  09/12/2016

  Onzin! Belangrijkste Nederlandse exportproduct is aardolie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: