heimwee.info

… powered by Holland at Home

Zo maak je perfecte Hollandse pannenkoeken

Wie wel eens echte Hollandse pannenkoeken heeft gebakken weet dat er van alles mis kan gaan: het beslag is te dun of te melig, de pannenkoeken worden niet goed gaar of verbranden onder je ogen, of de pannenkoeken slaan dubbel als je ze omdraait. Wil jij weten hoe je echte Hollandse pannenkoeken moet bakken? Dan volgen hier de instructies.

pannenkoeken bakken

Stap 1: Haal de juiste hulpmiddelen in huis

Goed gereedschap is het halve werk, zo luidt een oudhollands spreekwoord, en dat geldt zeker ook voor pannenkoeken bakken. Zorg daarom dat je een grote koekenpan met antiaanbaklaag, een spatel, een soeplepel, een zeef, een beslagkom en een mixer of garde in huis hebt.

Stap 2: Kies de juiste ingrediënten

De eenvoudigste manier om beslag voor Hollandse pannenkoeken te maken is door een kant en klare pannenkoekenmix te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Koopmans Oma’s Pannenkoekenmix of Koopmans Schudfles Pannenkoeken. Je hoeft dan namelijk geen ingrediënten af te wegen, dus de verhoudingen kloppen in dat geval altijd. Uiteraard dien je wel de instructies op het pak exact op te volgen, anders kan je beslag alsnog verkeerd uitpakken. Naast een pannenkoekenmix heb je meestal ook melk, eieren en boter nodig om de pannenkoeken in te bakken, lees daarom ruim voordat je pannenkoeken gaat bakken de instructies op de verpakking om te weten te komen wat je allemaal precies in huis moet halen

Stap 3: Maak het pannenkoekenbeslag

Leg de zeef op de beslagkom, maak vervolgens het pak met kant en klare pannenkoekenmix open en giet de inhoud via de zeef in de kom. Op die manier zorg je dat de mix geen klonters bevat, wat uiteindelijk leidt tot een gladder beslag. Volg daarna de instructies op zoals aangegeven op de verpakking. Meestal moet je eerst een deel van de melk door de mix roeren, en als het beslag glad is geworden de rest van de melk en de eieren toevoegen. Klop het geheel goed door met een mixer of garde, totdat je een glad en romig beslag hebt.

Stap 4: Bak de pannenkoeken

Verhit een klontje boter in de koekenpan en giet zodra de boter ietsje bruin begint te worden één soeplepel beslag in de pan. Beweeg nu de koekenpan schuin naar alle kanten zodat de bodem overal bedekt is met beslag. Bak de pannenkoek enkele minuten totdat de bovenkant begint te stollen en er zich bubbeltjes vormen. Beweeg de pannenkoek vervolgens voorzichtig met de spatel op en neer op de bodem, totdat deze helemaal los is gekomen van de bodem. Nu wordt het tijd om de pannenkoek om te draaien: schep de spatel onder het midden van de pannenkoek en draai hem vervolgens in een snelle en soepele beweging om. Durf je het aan om de pannenkoek in de lucht om te keren, haal de koekenpan dan van het vuur, beweeg de pan horizontaal op en neer om te controleren dat de pannenkoek nergens aan kleeft en beweeg dan de koekenpan van onder naar boven, waarbij je halverwege abrupt stopt zodat de pannenkoek nog even doorvliegt en in de lucht omdraait (bekijk deze video om te zien hoe dat in zijn werk gaat). Vang de pannenkoek daarna op en bak de pannenkoek nog enkele minuten door tot deze aan beide zijden gaar en goudbruin is. Leg de pannenkoek op een warm bord, doe dan weer opnieuw een klontje boter in de koekenpan en ga door met pannenkoeken bakken tot al het beslag op is.

Tip: Wil je pannenkoeken met bijvoorbeeld spek of appel maken, bak deze dan eerst in de koekenpan en voeg vervolgens het beslag toe. Doe niet teveel spek of appel in één pannenkoek, anders valt deze uit elkaar als je hem omdraait.

Stap 5: Serveer de pannenkoeken

Uiteraard zijn Hollandse pannenkoeken niet compleet zonder poedersuiker, schenkstroop en roomboter. Zet deze op tafel zodat iedereen daarmee naar eigen behoefte de pannenkoeken kan garneren.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

2 reacties op “Zo maak je perfecte Hollandse pannenkoeken

  1. Pingback: Glutenvrije Hollandse pannenkoeken | heimwee.info

  2. Pingback: Typisch Hollandse lekkernijen voor kinderen | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: