heimwee.info

… powered by Holland at Home

Abraham en Sara gezien hebben, waar komt die traditie vandaan?

Wie in Nederland vijftig jaar wordt kan deze feestelijke gelegenheid niet ongemerkt aan zich voorbij laten gaan. Er hoeft maar één iemand te weten hoe oud je wordt, en de kans is groot dat er een pop van een oude man of vrouw in je voortuin wordt gezet, vaak met een bordje erbij met daarop “Abraham 50 jaar” of “Sara 50 jaar”, zodat de hele buurt weet welke respectabele leeftijd je bereikt hebt. In het buitenland is deze traditie geheel onbekend, de vraag is dan ook: waar komt deze gewoonte vandaan en wat wordt ermee bedoeld?

50

Abraham gezien hebben

Als je in Nederland vijftig jaar wordt zegt men dat je “Abraham gezien hebt” of “Sara gezien hebt”. Deze traditie is terug te voeren op de Bijbelse figuren Abraham en Sara, die op hoge leeftijd nog een zoon kregen. De uitdrukking “Abraham gezien hebben” komt daarbij niet uit de lucht gegrepen, want deze is gebaseerd op de Bijbelpassage Johannes 8:56-58. Jezus bevindt zich in deze passage in een tempel en voert een gesprek met de Joden, die hem vroegen: ‘U bent nog geen vijftig en u zou Abraham gezien hebben?’. Jezus antwoordde daarop met ‘Waarachtig, ik verzeker u, van voordat Abraham er was, ben ik er.’ De Joden zijn uiteraard verbaasd dit antwoord te horen, want Abraham was al vóór de geboorte van Jezus overleden.

Sara gezien hebben

Over “Sara gezien hebben” zijn geen passages in de bijbel te vinden, en ook in oude Nederlandse spreekwoordenboeken ontbreekt enige verwijzing naar Sara. In de bijbel wordt zij vooral geroemd omdat zij op hoge leeftijd nog een kind baarde, zoals in de Bijbelpassage Genesis 18:10-12 is te lezen: “Toen zei een van hen: ‘Ik kom over precies een jaar bij u terug en dan zal uw vrouw Sara een zoon hebben.’ Sara, die in de ingang van de tent stond, achter de man, hoorde dat. Nu waren Abraham en zij op hoge leeftijd gekomen en de jaren dat een vrouw vruchtbaar is, lagen al ver achter haar. Daarom lachte ze in zichzelf.” Tegenwoordig betekent “Zij is de Sara” of “Sara gezien hebben” voor de meeste Nederlanders ‘zij is vandaag vijftig geworden’, net zoals mannen op hun vijftigste Abraham zien.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: