heimwee.info

… powered by Holland at Home

De lekkerste recepten met Hollandse asperges

Het aspergeseizoen staat weer voor de deur, tijd dus om de aspergepan uit de kast te halen en typisch Hollandse aspergerecepten te maken!

asperges

Groene asperge ‘soldaatjes’ met zacht gekookt ei om in te dippen

Ingrediënten

4 eieren
1 bos groene asperges
peper en zout

Bereiding

Kook de eieren ca. in 3 tot 4 minuten tot het eiwit hard is maar de dooier zacht. Was ondertussen de groene asperges, doe ze in een aspergepan en kook ze in ca. 3 minuten beetgaar. Giet de asperges daarna af, spoel ze kort met koud water en droog ze af met wat keukenpapier. Verdeel de asperges over vier borden en zet er een eierdropje naast met een ei erin. Serveer er zout en peper bij en je hebt een heerlijk voorgerecht!

Asperges met zalm en mierikswortelsaus

Ingrediënten

1 bos witte asperges (of 1 potje witte asperges)
4 eieren
4 zalmfilets, op de huid
2 eetlepels mierikswortelsaus
peper en zout
verse bieslook

Bereiding

Schil de asperges, snijd de uiteinden eraf, doe ze in een aspergepan met wat water en kook ze in ca. 15 minuten gaar (of verwarm de inhoud van een potje asperges). Bestrooi ondertussen de zalmfilets met zout en peper en bak ze in een koekenpan met wat roomboter tot ze gaar en goudbruin zijn. Pocheer als laatste de eieren. Giet de asperges af en verdeel ze over vier borden. Leg vervolgens de zalmfilets erop, dan de gepocheerde eieren en daarbovenop een halve eetlepel mierikswortelsaus. Garneer het gerecht met wat verse bieslook. Lekker met gebakken aardappeltjes of aardappelpuree.

Aspergesoep met ei en kervel

Ingrediënten

1 bos witte asperges (of 1 potje witte asperges)
1 aardappel
1 ui
1 prei
4 eieren
2 liter water
groentebouillonblokjes (voor 2 liter)
1 klontje roomboter
1 potje crème fraîche (50 ml)
nootmuskaat
zout en peper
verse kervel

Bereiding

Was en snijd de prei in ringen, de ui in snippers en de asperges in stukjes (houd de kopjes apart). Verhit vervolgens een klontje roomboter in een stevige soeppan en stoof hierin de groenten ca. 5 minuten. Verkruimel vervolgens de bouillonblokjes erdoor en giet er 2 liter water bij. Laat de soep 30 doorpruttelen op een laag vuurtje en pureer vervolgens de soep met een staafmixer. Roer dan de aspergekopjes en het hele potje crème fraîche erdoor en breng de soep op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Pocheer als laatste de eieren. Verdeel de soep over 4 borden, leg de gepocheerde eieren erop en garneer de soep met een beetje vers gesneden kervel. Lekker met vers afgebakken stokbrood.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: