heimwee.info

… powered by Holland at Home

Koningsontbijt: een vorstelijk ontbijt ter ere van Koningsdag

Op 24 april is het weer zo ver en worden overal in Nederland de Koningsspelen gehouden, een sportief Oranjefeest voor alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied. Voordat de leerlingen aan deze dag beginnen gaan ze echter eerst met de hele school aan tafel voor een feestelijk ontbijt, zodat ze lekker veel energie krijgen om actief van de hele dag te genieten.

koningsdag

Koningssportdag

De Koningsspelen, een sportief en speels evenement voor alle leerlingen op de basisschool, worden elk jaar op de laatste vrijdag voor Koningsdag georganiseerd. Elke school kan deze spelen naar eigen wens invullen: de kinderen kunnen allerlei spelletjes doen op het schoolplein, een rommelmarkt houden of samen met andere scholen meedoen aan een sporttoernooi. De Koningssportdag is daarbij een van de belangrijkste onderdelen van deze vrolijke dag, want zoals iedereen wel weet is Koning Willem-Alexander een fervente sportliefhebber die niet alleen graag naar sport kijkt maar ook zelf meedoet als het maar even kan: zo schaatste hij in 1986 de Elfstedentocht en liep hij in 1992 de marathon van New York.

Koningsontbijt

Echter, voordat alle kinderen lekker gaan sporten kunnen ze eerst genieten van een heerlijk en energierijk ontbijt dat wordt aangeboden door een bekende Nederlandse supermarkt en enkele sponsors. De afgelopen jaren was er wat kritiek op de inhoud van het Koningsontbijt, die vooral uit suikerrijke producten leek te bestaan. Daarom is er dit jaar extra veel aandacht aan besteed om het Koningsontbijt niet alleen feestelijk maar vooral ook gezond te maken. Kinderen kunnen om die reden dit jaar tijdens het Koningsontbijt smullen van een heel gevarieerd Hollands ontbijt, bestaande uit onder meer volkorenbrood, Lang Lekker halfvolle melk, Appelsientje Sinaasappel, Venz Hagelslag, Bolletje Beschuit, Slankie Smeerkaas, snoeptomaatjes en appels.

Wil jij samen met je kinderen in de stemming komen voor de Koningsspelen? Bekijk dan deze video en dans en zing samen mee met het Nederlandse kinderkoor Kinderen Voor Kinderen.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Koningsontbijt: een vorstelijk ontbijt ter ere van Koningsdag

  1. Rikus
    23/04/2015

    Volgens mij vieren we koningsdag op 27 april en niet de 24e !!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: