heimwee.info

… powered by Holland at Home

Geschiedenis van de Nederlandse supermarkt

De supermarkt zoals wij die vandaag de dag kennen, waarbij je met een winkelmandje of-wagentje door de winkel loopt en zelf je producten uitkiest voordat je afrekent bij een caissière, heeft niet altijd in deze vorm bestaan. De eerste van deze zogenaamde ‘zelfbedieningszaken’ startte in Nederland pas na de Tweede Wereldoorlog. Waren supermarkten in het begin nog wat onwennig voor veel Nederlanders, tegenwoordig zijn ze niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken.

supermarkt

De eerste Nederlandse supermarkt

Voordat de supermarkt in Nederland haar intrede deed ging men voor alle boodschappen naar een kruidenierswinkel, waar medewerkers achter een balie stonden om de door de klant gewenste producten uit de schappen te pakken en in te pakken. De meeste producten waren ook niet individueel of in porties verpakt, wat betekende dat de baliemedewerkers zelf producten als koffie, suiker en meel moesten afwegen en in een zakje stoppen. De ouderwetse kruidenierswinkel was daardoor niet alleen arbeidsintensief en dus kostbaar, klanten moesten soms ook heel lang wachten voordat zij met een gevulde boodschappentas weer huiswaarts konden keren.

Het concept van de zelfbedieningszaak werd als eerste geïntroduceerd in de Verenigde Staten, waar winkelmanager Clarence Saunders in 1916 de Piggly Wiggly supermarkt oprichtte. Het idee dat klanten zelf hun boodschappen konden verzamelen werd vervolgens verder uitgebouwd door Michael J. Cullen, die in 1930 een grote supermarkt opende, compleet met verschillende versafdelingen en een parkeerplaats voor klanten. De succesformule van de supermarkt werd al gauw opgepikt buiten Amerika, maar het duurde tot 1948 voordat de eerste zelfbedieningszaak in Nederland werd geopend, door Chris van Woerkom in Nijmegen. In de jaren vijftig kwamen er steeds meer zelfbedieningszaken bij in Nederland, en vanaf de jaren zestig was de supermarkt zoals wij die nu gewend zijn niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken.

Moderne Nederlandse supermarkten

Je zou denken dat de supermarkt als concept zich sinds het ontstaan nauwelijks ontwikkeld heeft, maar niets is minder waar. Vooral in de laatste twintig jaar zijn steeds meer Nederlandse supermarkten zich gaan specialiseren en richten zich op een speciale doelgroep. Met name in de grote steden van Nederland kom je veel van deze gespecialiseerde supermarkten tegen, zoals biologische supermarkten, duurzame supermarkten, Surinaamse supermarkten en Turkse supermarkten. Daarnaast is het internettijdperk ook zeker niet aan de supermarktbranche voorbij gegaan; Nederlanders hoeven tegenwoordig de deur niet meer uit om hun boodschappen te doen en kunnen hun producten gewoon online bestellen en bij hun thuis aan de deur laten afleveren. Vooral voor Nederlandse emigranten is de online supermarkt een ideale uitvinding, want zij hoeven nu familie en vrienden niet meer lief aan te kijken om typisch Hollandse producten als drop, hagelslag, koffie, rookworst en erwtensoep op te laten sturen. Zij kunnen nu gewoon virtueel winkelen bij online supermarkten zoals Holland at Home, en binnen een handomdraai een bestelling plaatsen die binnen enkele dagen per post worden afgeleverd.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: