heimwee.info

… powered by Holland at Home

Alles over Hollandse klompen

Sommige buitenlanders denken dat alle Nederlanders in hun dagelijkse leven op klompen lopen, maar behalve boeren en stratenmakers zijn er niet veel mensen in Nederlanden bij wie dit typisch Hollandse schoeisel favoriet is. Heel vroeger was dat echter wel anders, want toen droegen de meeste Nederlanders inderdaad klompen.

klompen

Oorsprong van Nederlandse klompen

Zo’n zevenhonderd jaar geleden was de klomp het meest populaire schoeisel van Nederland, en daar waren verschillende redenen voor. Het schoeisel was niet alleen gemakkelijk te maken van een grondstof die relatief goedkoop en rijkelijk voorhanden was, het hout van de klomp hield de voeten in de zomer ook lekker koel en in de winter heerlijk warm.

Net zoals dat men tegenwoordig meestal verschillende soorten schoenen in de kast heeft staan, had de gemiddelde Nederlander vroeger verschillende soorten klompen in huis. Door de week droeg men doorgaans onbeschilderde klompen, maar op zondag als men naar de kerk ging werden die verruild voor prachtig beschilderde en mooi afgewerkte exemplaren.

De klomp was vroeger in Nederland niet alleen een nuttig gebruiksvoorwerp, het had ook een symbolische betekenis. Zo was het in veel streken in Nederland de gewoonte dat de bruidegom zijn bruid op de trouwdag een met de hand beschilderde en bewerkte klomp gaf, om zijn toewijding aan zijn geliefde te tonen.

Fabricage en bijzondere eigenschappen van klompen

Tot de vorige eeuw werden alle Nederlandse klompen met de hand gemaakt, door traditionele klompenmakers die als echte ambachtslieden werden beschouwd. Tegenwoordig worden de meeste Hollandse klompen in de fabriek gemaakt, al zijn er verspreid over Nederland nog diverse klompenmakerijen, klompenmusea en jaarmarkten te bezoeken waar echte klompenmakers hun vakmanschap tonen.

Klompen zijn gemaakt van zeer stevig materiaal en dragen in Nederland daarom een veiligheidskeurmerk, omdat ze bestand zijn tegen extreme hitte, zware gewichten en scherpe objecten. Dat is dan ook de reden dat klompen vandaag de dag nog veel gedragen door Nederlandse boeren, tuinmannen, fabrieksarbeiders en stratenmakers. Daarnaast zijn klompen zeer populair bij toeristen en emigranten, die klompen bestellen als souvenir of aandenken.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: