heimwee.info

… powered by Holland at Home

Gehaktballetjes in ketjapsaus

Eén van de meest favoriete Hollandse vleesgerechten is de oer-Hollandse gehaktbal. Dit recept voor gehaktballetjes in ketjapsaus is een variant op dat typisch Hollandse recept, en krijgt door de ketjap en sambal een heerlijke Indonesische ‘twist’.

Ingrediënten

500 gram rundergehakt
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel laospoeder
1 theelepel sambal
1 ei
2 eetlepels zonnebloemolie
1 Maggi bouillonblokje
2 teentjes knoflook
2 eetlepels ketjap manis
1 kleine ui
½ eetlepel maïzena
snufje zout en peper

gehaktballetjes in ketjapsaus

Bereiding

Doe het gehakt in een grote beslagkom of schaal en kneed het ei, de sambal, het laospoeder, gemberpoeder, zout en peper erdoor. Draai vervolgens balletjes van het gehakt en bak deze in wat olie in ca. 5 minuten goudbruin. Doe ondertussen het bouillonblokje in een half kopje kokend water en los het op, snipper de ui heel fijn, pers de knoflookteentjes en los de maïzena op in een heel klein beetje koud water. Haal de gehaktballetjes als mooi bruin zijn uit de pan bak het gesnipperde uitje en de geperste knoflook kort aan in het overgebleven bakvet. Doe dan de bouillon en ketjap erbij en roer vervolgens de in water opgeloste maïzena erdoor. Blijf roeren tot de saus goed gebonden is en giet er eventueel wat heet water bij als de saus te dik wordt. Doe dan de gehaktballetjes er weer bij en laat ze ca. 10 minuten in de saus gaar sudderen. Lekker met gekookte aardappelen en sperziebonen of zilvervliesrijst met een salade.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: