heimwee.info

… powered by Holland at Home

10 populairste Hollandse tegelspreuken

Enkele decennia geleden waren tegelspreuken het toonbeeld van slechte smaak, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Steeds meer Nederlanders hangen weer graag een spreuktegel in huis, liefst gedecoreerd met Delfts blauw motief.

tegelspreuk

De geschiedenis van de tegelspreuk

Tegelspreuken zoals wij die vandaag de dag kennen zijn ontstaan uit vloertegelspreuken, die vooral in de zestiende eeuw populair waren in Nederland. In die tijd werden vaak een of meer tegels in de vloer gemetseld, met daarop filosofisch getinte uitspraken als “Alle dinc heeft synen tyt”, en “Die tyt is cort, die doot es snel, wacht u van sonden, soe doedi wel”. In de zeventiende eeuw verschenen er ook spreuken op etensborden met teksten als “Hooghmoet noit goet” en “Myn tyd is kort”, die als overpeinzing tijdens de maaltijd dienden. Pas vanaf de negentiende eeuw ging men spreuken aan de wand hangen, al verschenen die in eerste instantie wel in de vorm van spreuktableaus, schilderijen die opgebouwd waren uit meerdere tegels. Deze tableaus hingen vaak in boerderijen boven de haard, en bevatten meestal religieuze wijsheden als
“De bouwman wacht van ’s Heeren hand een milden zegen op het land”. De spreuktegels die wij tegenwoordig aan de muur hebben hangen werden pas vanaf het begin van de twintigste eeuw populair, en zijn nu nog in talloze Nederlandse woningen te vinden, waarbij met name het toilet een favoriete plek is.

Top 10 tegelspreuken

Hollandse tegelspreuken hebben vaak een belerend of bijbels karakter, maar ook liefde, huiselijk geluk en toilethumor waren populaire onderwerpen. Veelgebruikte tegelspreuken die je nog steeds veel tegenkomt zijn:

1. Van het concert des levens krijgt niemand een program

2. Vader worden is een gunst, vader zijn een grote kunst

3. Denk niet bij het laatste vel, wie na mij komt die redt het wel

4. Kleine man, mag ik u bidden: niet op de rand, maar in het midden

5. Heren doe de bril omhoog, de dames zitten ook graag droog

6. Hij die als vriend hier binnen gaat, komt nooit te vroeg, maar steeds te laat

7. Wie niet als vriend hier binnen huppelt, wordt er een twee drie weer uitgeknuppeld (vaak gebruikt als parodie op nummer 6)

8. Ook al hebt gij gene cent, bedenkt dat gij hier welkom bent

9. Dik zijn is minder erg dan dik doen

10. Als je meer wilt bereiken dan een ander moet je er ook meer voor doen

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: