heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Hollandse kinderspelletjes

De lente is eindelijk aangebroken, de kinderen kunnen dus weer heerlijk lang buiten spelen. Wil je weten welke Hollandse kinderspelletjes al eeuwen populair zijn in Nederland, en dan met name op feestjes? Dan hebben we hier een klein overzicht voor je.

kinderspelletjes

Zaklopen

Voor dit spelletje worden twee jute aardappelzakken gebruikt. Twee kinderen trekken de zak om hun voeten en proberen vervolgens zo snel mogelijk over een lengte van ca. 10 meter te ‘hoppen’. Wie als eerste de finish bereikt wint. Nadat alle kinderen aan de beurt zijn geweest strijden de winnaars tegen elkaar, en wie er dan overblijft is de kampioen zaklopen.

Koekhappen

Snijd een pak ontbijtkoek in plakjes (of neem een pak voorgesneden ontbijtkoek) en bind aan elke koek een touwtje van ca. 30-50 cm lengte. Hang de plakken ontbijtkoek vervolgens aan een waslijn, op zodanige hoogte dat de kinderen er goed met hun mond bij kunnen. Laat alle kinderen met hun handen op de rug de koek zo snel mogelijk opeten. Wie als eerste de koek op heeft gegeten heeft gewonnen.

Spijkerpoepen

Neem zoveel grote spijkers als er kinderen zijn en bind elke spijker aan een touwtje. Hang de spijker om het middel elk kind en zet tussen de benen van elk kind een lege fles neer. Het kind dat als eerste de spijker in de fles weet te laten zakken heeft gewonnen.

Eierlopen

Zet een parcours uit van enkele tientallen meters, en voorzie deze van enkele ‘horden’, zoals een badje water, een boomstam of een zandbak. Geef alle kinderen een eetlepel met een ei erop en laat ze hiermee over het parcours rennen. Het kind dat als eerste over de finish rent zonder het ei te hebben laten vallen heeft gewonnen.

Ezeltje prik

Teken op een groot vel papier een ezel zonder staart. Teken de staart apart, of maak deze van wat oud touw, en duw hier een punaise doorheen. Laat de kinderen om beurten de staart geblinddoekt op de juiste plek van de ezel prikken. Het kind dat de staart het dichtst bij de juiste plek prikt heeft gewonnen.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: