heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlandse auto exporteren naar het buitenland, hoe doe je dat?

Ben jij ook zo gehecht aan je auto en neem je hem het liefst mee naar het buitenland als je gaat emigreren? Dan zul je een aantal zaken moeten regelen. Daarnaast dien je alle kosten even goed op een rijtje te moeten zetten, want soms is het voordeliger om je Nederlandse auto bij emigratie te verkopen en eenmaal aangekomen in het buitenland een nieuwe te kopen.

auto exporteren

Auto exporteren naar het buitenland: financieel lonend?

Wie emigreert maakt al genoeg kosten, daarom zou het slim kunnen zijn je Nederlandse auto mee te nemen naar het buitenland. Of dit financieel voordelig is hangt echter af van een aantal factoren, waaronder hoe oud je auto is, hoeveel een gelijkwaardige auto kost in het land waar je naartoe gaat emigreren en natuurlijk de kosten van het uitvoeren en invoeren. In het algemeen kun je stellen dat het bij relatief nieuwe auto’s meer loont om je auto te laten emigreren dan bij oudere auto’s, maar ook als je een vrij nieuwe auto hebt is het verstandig eerst alle kosten op een rijtje te zetten. Bovendien zorgt het meenemen van je Nederlandse auto voor flink wat administratieve en organisatorische rompslomp, ook dit zou je moeten meenemen in je overweging of je jouw geliefde karretje wel of niet meeneemt naar het buitenland.

Uitvoeren Nederlandse auto

Als je alle kosten voor het emigreren van je auto in kaart hebt gebracht en tot de conclusie bent gekomen dat het voordeliger is om je Nederlandse auto uit te voeren dan een nieuwe te kopen in het buitenland, dien je de registratie van je auto minimaal twee weken voor je definitieve vertrek naar het buitenland bij de RDW te beëindigen. Vervolgens kun je nog twee weken met een tijdelijke Nederlandse kentekenplaat rondrijden, totdat deze is ingevoerd is het land van bestemming. Ga je naar een land buiten de EU emigreren dan dien je tevens bij de Nederlandse Douane een ‘aangifte ten uitvoer’ aan te vragen. Je kunt je auto ook pas officieel uitvoeren als deze al in het buitenland is, maar hierbij moet je wel voorzichtigheid in acht nemen, want je Nederlandse autoverzekering is mogelijk niet meer geldig als je zelf niet meer ingeschreven staat in Nederland. Ga naar de website van de RDW voor meer informatie over het uitvoeren van een auto.

Invoeren Nederlandse auto

Nadat je auto officieel is uitgevoerd, zal deze formeel moeten worden ingevoerd in het land van bestemming. De regels en werkwijze hiervoor verschillen per land, het beste kun je daarom de website van de betreffende instantie in het land van bestemming raadplegen. Vaak moet je auto in het buitenland worden gekeurd voordat deze in aanmerking komt voor een buitenlandse registratie, en als je naar bepaalde landen zoals Engeland verhuist dien je ook de kilometerteller te vervangen door een mijlenteller en de koplampen te verwisselen. Als je jouw auto meeneemt naar een land buiten de EU dien je bovendien mogelijk invoerbelasting te betalen.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: