heimwee.info

… powered by Holland at Home

Veel gebruikte Oosterse producten in de Nederlandse keuken

Ben je dol op Indonesische gerechten en zou je ze het liefst ook zelf willen maken? Kijk dan hier welke veel gebruikte Oosterse producten in de Nederlandse keuken niet in jouw voorraadkastje mogen ontbreken.

sambalSambal

Eén van de belangrijkste ingrediënten in de Indonesische keuken is ongetwijfeld sambal, een pasta-achtige saus op basis van chilipepers. Met sambal geef je Indonesische gerechten die typische ‘kick’, maar je kunt er ook heel veel andere gerechten, zoals stoofpotten en vleesgerechten, en jus, sauzen, een boterham met kaas of pindakaas en een omelet mee op smaak brengen. De meest gebruikte sambal is sambal oelek, maar ook sambal manis (zoete sambal), sambal badjak en sambal brandal (beiden zijn lekker kruidig en bereid met gebakken chilipepers) zijn bij veel fans van de Indonesische keuken zeer geliefd.

Ketjap

Ketjap is een dikke romige sojasaus, die gebruikt wordt om Indonesische gerechten als nasi, bami en satésaus hun authentieke smaak te geven. Daarnaast wordt ketjap vaak gebruikt om de smaak in soepen, jus en sauzen te verrijken. Ketjap is verkrijgbaar als ketjap manis (zoete sojasaus) en ketjap asin (zoute sojasaus, geschikt voor bereiding bij hoge temperaturen).

Kroepoek

Eigenlijk is een Indonesische maaltijd niet compleet als je er geen kroepoek bij serveert, een luchtig bijgerecht dat gemaakt wordt van garnalen. Van oudsher is kroepoek verkrijgbaar in grote langwerpige plakken die je aan tafel in stukken breekt en verdeelt met je tafelgenoten, maar tegenwoordig is kroepoek ook verkrijgbaar op chips en in allerlei verschillende smaken, zoals kroepoek saté, kroepoek Bali en kroepoek Java. Kroepoek is ook een ideale snack voor bij de borrel.

Atjar tjampoer

Het Indonesische bijgerecht atjar tjampoer wordt gemaakt van heel dun gesneden witte kool, wortel, ui en augurk die in het zuur zijn gelegd. De groenten krijgen daardoor een hele frisse smaak, die gekruide gerechten neutraliseren zodat je optimaal kunt genieten van een Indische rijsttafel. Atjar is ook heerlijk bij nasi, bami en andere Indonesische gerechten.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: