heimwee.info

… powered by Holland at Home

Openbaar vervoer in Nederland: punctueel en efficiënt maar voor bezoekers wel wat ingewikkeld

Nederlanders mopperen graag over het openbaar vervoer, en dan met name over bomvolle treinen, vertragingen en steeds hoger wordende tarieven. Toch hebben ze eigenlijk niet veel te klagen, want het openbaar vervoer in Nederland is vergeleken met andere landen zeer betaalbaar, punctueel en efficiënt… alleen het gebruik van de OV-chipkaart mag nog wel wat eenvoudiger worden, met name voor mensen die in het buitenland wonen en in Nederland op bezoek zijn.

openbaar vervoer Nederland

Punctueel en efficiënt

Veel Nederlanders denken dat de trein en bus vaker te laat komt dan op tijd, maar dat blijkt een hardnekkige fabel. Natuurlijk heeft iedere reiziger in het openbaar vervoer wel eens de pech met een vertraging te maken te krijgen, maar over het algemeen zijn de treinen in Nederland zeer punctueel: in 2014 reed 92,3% van alle NS treinen op tijd en kwam zelfs 94,9% van al deze treinen binnen de norm van 5 minuten aan op hun bestemming (bron: NS Jaarverslag 2014). Daarnaast is het openbaar vervoer in Nederland heel efficiënt: het openbaar vervoernetwerk is zeer uitgebreid, wat betekent dat je vrijwel in elke uithoek van Nederland met de trein, metro, tram / light rail, bus of veerboot kunt komen, en dat de aansluitingen en overstaptijden vaak heel goed zijn. Kortom, het openbaar vervoer in Nederland is zo goed geregeld dat er geen enkele reden zou hoeven te zijn om de auto te pakken.

OV-chipkaart

Toch is niet iedereen heel blij met het openbaar vervoer in Nederland. Voor buitenlandse bezoekers is het nieuwe systeem met de OV-chipkaart namelijk heel erg verwarrend: de aankoop via de automaat is ingewikkeld en soms onmogelijk (omdat het apparaat alleen creditcards met chip en Nederlandse pinpassen accepteert, iets wat veel buitenlanders niet hebben), en het in- en/of uitchecken voor en na de reis wordt vaak vergeten, wat tot boetes en extra kosten kan leiden. In Amsterdam en andere grote steden zoals Den Haag en Rotterdam heeft men hier gelukkig wat op gevonden, want hier kunnen de toeristen een dag- of meerdagenkaart kopen waarmee ze al het openbaar vervoer in Amsterdam (bus, tram en metro) onbeperkt kunnen gebruiken. Daarnaast kunnen bezoekers als ze met de trein gaan reizen een eenmalig papieren chipkaartje kopen. Deze kosten wel 1 euro extra per kaartje, maar het voorkomt een grotere investering in een OV-chipkaart die na het bezoek aan Nederland niet meer zal worden gebruikt.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: