heimwee.info

… powered by Holland at Home

Ontdek de lekkerste oer-Hollandse broodvervangers

Even geen trek in brood of behoefte aan variatie? Probeer dan deze heerlijke oer-Hollandse broodvervangers. Lekker met hagelslag, jam of natuurlijk een plakje kaas.

broodvervangers

Beschuit

Er zullen maar weinig Nederlanders zijn die nog nooit beschuit gegeten hebben. Sterker nog, zo’n beetje het eerste dat Nederlandse baby’s zien als ze geboren zijn is beschuit met muisjes, wat dat wordt traditiegetrouw geserveerd aan het kraambed. Beschuit eet men in Nederland vooral bij het ontbijt en de lunch, of als tussendoortje bij een kopje thee, en men belegt het meestal met een plakje kaas, hagelslag of andere muisjes. Het bekendste merk beschuit is Bolletje, dat onder meer verkrijgbaar is in de smaken naturel, volkoren, 10 zaden, boerenbeschuit oergranen, vitaal en Twentsche beschuit.

Knäckebröd

Eigenlijk is knäckebröd van oorsprong geen Nederlands product, maar toch ontbreken deze knapperige crackers die in 1960 door Verkade werden geïntroduceerd op de Nederlandse markt meestal niet aan de Hollandse ontbijt- en lunchtafel. Knäckebröd wordt meestal belegd met kaas, jam of hagelslag. Tot de bekendste merken Hollandse knäckebröd behoren Wasa en Bolletje. Vooral de laatste jaren hebben de stevige soorten knäckebröd zoals Bolletje oerknack rijk & robuust enorm aan populariteit gewonnen.

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek is een oer-Hollands product dat heerlijk smaakt bij het ontbijt of de lunch. Daarnaast is deze zoete en ietwat kleverige koek uitermate geschikt als verantwoord tussendoortje, want het heeft een laag vetgehalte en is rijk aan vezels zodat je langer een verzadigd gevoel hebt en minder snel de neiging krijgt om te gaan snoepen. Ontbijtkoek wordt meestal besmeerd met boter of stroop, maar daarnaast wordt de koek ook zélf als beleg gebruikt, voor op een sneetje brood. Het bekendste merk ontbijtkoek is Peijnenburg, dat onder meer verkrijgbaar is in de smaken naturel, volkoren, honing, rozijnen en minder suiker. Ook Bolletje heeft een diverse soorten ontbijtkoek in haar assortiment, waaronder in de smaken naturel en volkoren.

Roggebrood

Een stevige oer-Hollandse boordvervanger voor bij het ontbijt en de lunch is roggebrood, dat gemaakt wordt van volkoren rogge. Meestal wordt roggebrood met een plakje kaas of vlees gegeten, maar je kunt het net zoals ontbijtkoek ook zelf als beleg gebruiken, voor op een sneetje brood. Roggebrood is verkrijgbaar in veel regionale varianten, maar de Fries roggebrood en Brabants roggebrood zijn veruit het populairst. Een bekend merk roggebrood is Bolletje, maar ook van biologische merken als Ekoland is tegenwoordig overheerlijk Fries roggebrood verkrijgbaar.

Crackers

Wie van variatie houdt eet crackers bij het ontbijt of de lunch. Het voordeel van crackers is echter niet alleen dat je ze elk verschillend kunt beleggen, ze smaken ook heerlijk als toastje bij de borrel en ze zijn ook ideaal als verantwoorde snack voor onderweg. Het Hollandse assortiment crackers is de laatste jaren sterk uitgebreid, met als gevolg dat je keuze bijna onbeperkt is. Houd je van stevig, dan kies je voor Bolletje bakkers crackers meerzaden, maar heb je liever licht en luchtig dan zijn de LU Vitalu Ontbijtcrackers een perfecte keuze.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: